ХРВАТИ СМИШЉАЈУ НОВЕ РЕЧИ ВЕЗАНЕ ЗА КОВИД 19: Уместо локдауна убудуће друштвостај

Ј.Ж.С.

01. 03. 2021. у 14:20

ХРВАТИ СМИШЉАЈУ НОВЕ РЕЧИ ВЕЗАНЕ ЗА КОВИД 19: Уместо локдауна убудуће друштвостај

Фото: ЕПА

НАШИ суседи Хрвати поред борбе са коронавирусом, "боре" се и са сопственим језиком. Жеља да пошто пото туђице преведу на хрватски језик одвела их је толико далеко да су организовали и такмичење за најбољу нову хрватску реч. Од 19 нових предлога, чак осам њих покушава да замени туђице које су повезане за епидемију ковида-19.

Наиме, часопис "Језик" и Заклада "Др. Иван Шретер" објавили су 19 речи које су ушле у ужи избор за награду "Др. Иван Шретер" за 2020, а три речи ће ускоро бити проглашене најбољима.

Тако су за пандемију предложили велепошаст, за коморбидитет суболест, за респиратор је дишник или дисајник, локдоун ће бити друштвостај или обуставка, док ће се за самоизолацију убудуће користити самоосама.

Међу терминима који немају везе са короном је њузлетер који би требало да на хрватском гласи новосник, регенератор обновник, соларна плоча биће сунцозор, док ће особа која говори знаковним језиком од сада бити рукозборац, за табу су смислили нову реч - забрањеница, а за коректор пребрисач или пребрисник.

За поменуто такмичење за најбољу нову хрватску реч пристигла су 244 предлога од 166 предлагача. Јавна додела награде неће, као до сада, бити организована због, како би Хрвати рекли, велепошасти, односно пандемије.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)