КОВИД-ПЉАЧКА ТЕШКА ДВЕ МИЛИЈАРДЕ: Италија суочена са криминалом на свим нивоима

М. Остојић - Дописник из Рима

01. 03. 2021. у 12:55

КОВИД-ПЉАЧКА ТЕШКА ДВЕ МИЛИЈАРДЕ: Италија суочена са криминалом на свим нивоима

Фото: Епа

МИТО, лажни уговори о послу или закупу са надуваним цифрама, пољске болнице изграђене по енормним ценама, опремљене а никада ни дана нису биле у употреби, набавка тестова, санитарне опреме или средстава за санификацију по „нашминканим“ ценама и без сертификата по прописаним нормама, то је само делић онога што је до сада открила Финансијска полиција у Италији – преваре тешке 2 милијарде евра.

Колико је истински тешка врећа пара у преварама од севера до југа Италије још је рано закључити, до сада откривених износи 2 милијарде евра, 20 тужилаштава истражују где је и колико државних пара незаконито отишло у само једној години Ковида у џепове посредника, а у лажним набавкама и ценама које су достизале и 400 пута већу од тржишне цене: од Милана, преко Торина, Рима, Напуља, Барија, Ређо Калабрије...

Посредник за куповину маски, колико је зарадио и ко се све уградио у продајну цену: цена једне маске од 1,49 евра стигла и до 12,25 евра, један санитарни мантил 6,60 али и 27,90 евра, 1 респиратор 1.000 евра али и 40.000. Маске које су купљене у Кини по мега поруџбини, ништа мање него од структуре коју предводи Доменико Аркури опуномоћени комесар за координацију мера у ванредној ситуацији пандемније Ковид-19, омогућило је групи привредника да за посредовање у том послу зараде - 72 милиона евра!

Под истрагом су људи и фирме блиске и неким гувернерима региона. Истрага сада иде и даље - коме су били поверени радови на постављању пољских болница, по којој цени и шта исказују документи. Један од еклатантних парадокса који се открива јесте болница у Барију постављена у сајамском простору као пољска болница са најмодернијом опремом, а која није била у функцији ни један једини дан. Изградња болнице и опрема, медијски веома промовисана, коштала је 9 милиона евра али десила се једна „невоља“ у изградњи – заборавили су да изграде купатила и санитарне чворове за пацијенте, потом се дограђивало, надувала се цена на скоро дупло, 17 милиона евра. Никада отворена, предата на упоптребу санитарним властима пре 45 дана али тамо и даље нема ниједног лекара, ниједне медицинске сестре па ни пацијената.

Није мало структура које нису ушле у функцију или је опрема остала упакована у кутијама када је стигла, а изнајмљивана је друга, на пример један кревет дневно по цени од 65 евра, изнајмљивани вентилатори, респиратори, све постојало али остало упаковано, а она изнајмљивана плаћана некоме.

Из тужилаштава стиже порука да то није крај, има значи још да се објави. Морал, савест као да су избрисане речи из речника и у садашњој реалности у Италији где је у једној седмици број заражених порастао за више од 30.000, готово је 7 позитивних на 100 тестова (никада тако висок од 14 јануара).

Италија за сада има најрестриктивније мере у тзв. црвеним зонама (3) и наранџастим и тамно наранџастим (9), што је више од половине територије, али и преко 500 мини црвених зона у оквиру разних региона, у покушају да се заокружи и изолује ширење вируса, посебно мутираних варијанти. Само је једна тачка светла у читавој држави - Сардинија, која је проглашена белом зоном због малог броја заражених иако има рестриктивне мере али блаже од осталог дела Италије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)