КОРОНА ПАКЕТ ПОДИГАО ЦЕНУ НАФТЕ: Амерички Конгрес усвојио је још један пакет помоћи вредан 1.900 милијарди долара

Танјуг

01. 03. 2021. у 11:37

КОРОНА ПАКЕТ ПОДИГАО ЦЕНУ НАФТЕ: Амерички Конгрес усвојио је још један пакет помоћи вредан 1.900 милијарди долара

Фото: Депоситпхотос

ЦЕНЕ нафте су порасле данас за више од једног долара, пошто је Представнички дом америчког Конгреса усвојио огроман корона пакет подстицаја, али је успоравање раста фабричке активност у Кини у фебруару ограничило успон "црног злата".

Фјучерси нафте Брент за мајску испоруку скочили су за 1,24 долара или 1,9 посто, на 65,66 долара за барел на азијском трговању до 7:18 часова по средњоевропском времену. Уговарање за испоруке у априлу је истекло у петак.

Терминска цена фјучерса америчке WТИ нафте порасла је за 1,18 долара, такође за 1,9 процената, на 62,68 долара за барел, извештава Ројтерс.

Цене оба типа нафте при куповини месец дана унапред дотакле су у фебруару 13-месечне максимуме, након чега су склизнуле у петак заједно с општим падом на финансијским тржиштима који је изазвао раст цена америчких обвезница због страха од инфлације.

Представнички дом САД-а усвојио је у суботу рано ујутро корона пакет помоћи привреди и грађанима вредан 1,9 билиона долара, што је подигло апетит инвеститора за ризиком и азијске берзе. Закон о пакету помоћи ће сада бити прослеђен Сенату на даље разматрање. Поред тога, одобрење вакцине протов ковида-19 компаније Џонсон & Џонсон ојачало је економске изгледе.

Вашингтон појавача притисак

Мешовити подаци о производној активности водећих азијских увозника нафте су, међутим, ограничили данашњи раст цена овог енергента. Наиме, раст кинеске фабричке активности је у фебруару успорио на најнижи ниво у подледњих девет месеци, док је производња у Јапану забелжила најбржи успон у више од две године.

Очекује се да ће испоруке сирове нафте Кини опасти у другом кварталу, пошто је раст цене "охладио" потражњу. Такође, прелиминарни подаци су показали и да је јужнокорејски увоз нафте у фебруару потонуо за 14,7 посто у односу на годину раније.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници, група позната као ОПЕК+, састаће се у четвртак, а могуће је да ће разговарати о одобравању враћања на тржиште чак 1,5 милиона барела нафте дневно.

Аналитичари холандске ИНГ банке кажу да ће група ОПЕК+ морати да буде опрезна како не би изненадила трговце враћањем претеране количине залиха на тржиште.

„Тренутно се на тржишту нафте налази велика количина шпекулативног новца, па ће нафтна групација настојати да избегне било какав потез који би изазвао трку инвеститора да што пре изађу из кратких позиција", оцењују експерти у ИНГ банци.

С друге стране, Иран је у недељу одбио уводне разговоре са Сједињеним Државама и Европском унијом о оживљавању нуклеарног споразума из 2015. године, инсистирајући на ставу да Вашингтон прво мора да укине једностране санкције које су сасекле ирански извоз "црног злата".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)