НЕМЦИ ОДАЛИ ПРИЗНАЊЕ: "Спутњик В" једна од најтраженијих вакцина на свету

Танјуг

28. 02. 2021. у 23:35

НЕМЦИ ОДАЛИ ПРИЗНАЊЕ: Спутњик В једна од најтраженијих вакцина на свету

Руска вакцина

Немачки лист ''Франкфуртер аллгемајне цајтунг'' (ФАЗ) у новом истраживању пише о популарности руске вакцине Спутњик В, која из седмице у седмицу постаје део програма вакцинације у све више земаља света.

ФАЗ наводи да је до сада руску вакцину регистровало 38 земаља.

Од земаља Европске уније, Мађарска је на одређени начин прихватила ризик самосталне набавке вакцине, а власти те државе су нагласиле да не желе да чекају одобрење Европске агенције за лекове, наводи ФАЗ.

Такође, Чешка је управо овог викенда иницирала прве разговоре са председником Русије Владимиром Путином око могућности набавке Спутњик В вакцина.

Како наводи немачки лист, вакцина руске производње нарочито је популарна међу, условно речено, сиромашнијим земљама, јер су дозе прилично јефтине и могу се добити за нешто мање од 20 долар за две дозе.

ФАЗ наводи да је руска вакцина цењена и међу научницима, а довољан доказ за ову тврдњу јесте и часопис "Лансет" који је потврдио да је реч о ефикасној вакцини.

Сумњу у руску вакцину недавно је изразила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, која је била изненађена чињеницом да Русија нуди милионе доза другим државама, док кампања вакцинације у матичној држави и даље стоји у месту, пише ФАЗ.

На ове констатације председнице ЕК, одговорили су из руског представништва при Европској унији и нагласили да питање вакцина против корона вируса не би смело да буде политизовано.

Како истиче ФАЗ, након објављивања чланка у "Лансету", руски научници, али и челни људи Русије, искористили су прилику како би се похвалили натписима у том угледном часопису.

Председник Русије Владимир Путин је похвалио објективност "Лансета", међутим, ФАЗ наводи да је интересантно да је Путин након што је управо тај магазин објавио одређене податке о тровању Наваљног нагласио да не чита медицинске часописе.

Сада, након што је Спутњик В достигао завидан успех, његов имиџ даје прилику и Русији за поправљање општег угледа државе.

Због тога је један од руских фондова за финансирање производње вакцине (РДИФ), упоредио ситуацију са вакцинама са Другим светским ратом.

- Људи задужени за Спутњик В желе да оствареи сарадњу са САД и другим државама како бисмо се заједничким снагама суочили са изазовима пред нама. Баш као што смо то чинили и у Другом светском рату - рекли су из РДИФ-а.

Вакцина Спутњик В, још није одобрена на подручју Европске уније. За њено одобравање, надлежна је Европска агенција за лекове (ЕМА) која пре одобрења вакцина за тржиште ЕУ мора са изврши неколико испитивања.

Како, међутим, наводи ФАЗ, захтеви које је ЕМА послала Русији изузетно су сложени.

- Морају се доставити сви подаци о пацијентима из студија и прегледати производни погони. Поред тога, ЕМА сада такође тражи поуздане податке о ефикасности вакцине против нових мутација вируса. Према Московском државном институту 'Гамалеја', који је развио Спутњик В, вакцина би требало да помаже и против британске и јужноафричке варијанте вируса. Међутим, подаци о томе још нису објављени - додаје ФАЗ.

С обзиром на почетне успехе руске вакцине, ФАЗ у анализи поставља и питање да ли је заиста постојала потреба скептицизма према Спутњику В.

Скептицизам се нарочито односи на западне земље које и даље немају претерано поверење у Спутњик В.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)