БИЛ ГЕЈТС ПОСТАО НАЈВЕЋИ ЗЕМЉОПОСЕДНИК У АМЕРИЦИ: Ево шта се крије иза тог потеза чувеног милијардера

Новости онлине

28. 02. 2021. у 20:48

ИНТЕРЕСОВАЊЕ Била Гејтса за пољопривредно земљиште мотивисано је његовом жељом да се бави питањем климатских промена, као и да помогне сиромашнијим земљама у којима људи гладују.

БИЛ ГЕЈТС ПОСТАО НАЈВЕЋИ ЗЕМЉОПОСЕДНИК У АМЕРИЦИ: Ево шта се крије иза тог потеза чувеног милијардера

Фото: AP Photo/Nati Harnik, File

Гејтс је највећи власник пољопривредног земљишта у Сједињеним Државама, а према "Ленд рипорту", суоснивач „Мајкрософта“ поседује 242.000 хектара у 18 савезних држава. Куповина земљишта натерала је многе да се питају шта су Гејтсови мотиви јер никада није говорио о својој љубави према усевима и „пријатном“ мирису стајског ђубрива.

Таблоид пише да Гејтсовим царством обрадивог земљишта управља „Котонвуд аг менаџмент“, који је члан „Лидинг харвеста“, непрофитне организације која пољопривредницима широм света помаже да „усвоје боље праксе тако да сви можемо правити здравију будућност за генерације које долазе“.

Извештаји су раније наговештавали да пољопривреда, посебно производња говедине, доприноси емисији угљен диоксида која задржава топлоту Сунца и последично доводи до климатских промена.

Гејтс је раније рекао да се без иновација свет неће моћи носити са климатским променама, за које многи научници кажу да ће резултирати екстремним температурама, природним катастрофама и колапсом екосистема.

Зато Гејтс учествује у пројектима заштите животне средине и улаже у различите компаније. Једна од њих је „Импосибл фудс“ која производи замену за говедину.

Брус Шерик, професор пољопривредне економије са Универзитета Илиној, који је члан управе „Лидинг харвеста“, каже да фарме нису само део проблема климатских промена, већ да могу постати и део решења.

Шерик је убеђен да ће суоснивач „Мајкрософта“ направити велику разлику ако успе да покаже да пољопривреда може бити и профитабилна и одржива.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)