ТИХАНОВСКА НАЈАВЉУЈЕ НОВЕ НЕМИРЕ? Опозиционарка најавила још већи притисак на Лукашенка

Тањуг

28. 02. 2021. у 17:51

ТИХАНОВСКА НАЈАВЉУЈЕ НОВЕ НЕМИРЕ? Опозиционарка најавила још већи притисак на Лукашенка

Фото: ЕПА

БИВША белоруска председничка кандидаткиња Светлана Тихановска изјавила је данас да се нада да ће бити извршен већи притисак на белоруског председника Александра Лукашенка да оде са власти.

- Притисак ће се појачавати из дана у дан. Једнога дана то ће бити превише за Лукашенка и - Он ће отићи - рекла је Тихановска у интервјуу за немачки Билд ам Зонтаг. По њеним речима, то се може догодити "већ ове године“ или чак "овог пролећа“, преноси ТАС С.

Тихановска је, након што је у августу прошле године одбила да призна пораз на изборима, отишла из Белорусије у Литванију.

Пошто су резултати излазних анкета објављени 9. августа, у центру Минска и другим белоруским градовима избили су масовни протести. Током раног постизборног периода, скупови су прешли у жестоке сукобе између демонстраната и полиције.

Након дешавања у Белорусији, Европска унија је увела три блока санкција против те земље, и то у октобру, новембру и децембру 2020. године, стављајући 88 појединаца и седам компанија на црне листе. Појединцима са црне листе забрањен је улазак у Европску унију и онемогућен им је приступ банкарском систему Европске уније.

На састанку министара ЕУ 22. фебруара донета је одлука да се разради још један пакет антибелоруских санкција и да се појача подршка опозиционим снагама у тој земљи, подсећа руска агенција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)