НАЈСМРТОНОСНИЈИ ДАН ОД ПОЧЕТКА ПРОТЕСТА: Полиција у Мјанмару убила девет демонстраната, више рањених (ФОТО)

Танјуг

28. 02. 2021. у 13:31

НАЈСМРТОНОСНИЈИ ДАН ОД ПОЧЕТКА ПРОТЕСТА: Полиција у Мјанмару убила девет демонстраната, више рањених (ФОТО)

Фото: Танјуг АП

ПОЛИЦИЈА у Мјанмару отворила је данас ватру на демонстранте и убила њих деветоро, а ранила више људи који су протестовали против пуча који је извршила војна хунта и хапшења премијерке Аунг Сан Су Ћи, саопштили су медицински извори.

Полиција је отворила ватру на демонстранте у граду Давеју, убила једног и ранила неколицину других, изјавио је за Ројтерс политичар Кјав Мин Хтике, а ову информацију потврдили су и локални медији.

Полицајци су пуцали на демонстранте и у Јангону где је један човек примљен у болницу са тешком повредом грудног коша, а нешто касније је преминуо, што су пренели локални медији.

Погинулих је било и у граду Мандалају.

Као и претходних дана, полиција је и данас користила водене топове, сузавац и пуцала из ватреног оружја, иако је лидер хунте генерал Мин Аунг Хлаинг изјавио да снаге реда примењују "минималну силу" против демонстраната.

У Мјанмару влада хаос већ месец дана, откако је војска извршила државни удар и притворила изабрану председницу владе Аунг Сан Су Ћи и бројне друге политичаре, њене страначке колеге, због наводне изборне преваре у новембру.

Неке западне земље увеле су војној хунти ограничене санкције и осудиле пуч.

По свему судећи хунта је одлучна да применом силе задржи власт и одупре се масовним протестима, као и грађанској непослушности која се одражава и на рад државних служби, локалне администрације, медија, здравственог и образовног система.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)