НЕМЦИ НЕЋЕ АСТРАЗЕНКУ? Вакцине АстраЗенека давати млађима од 64 година

Танјуг

28. 02. 2021. у 13:13

НЕКОЛИКО немачких савезних држава затражило је данас да се неискоришћене вакцине компаније АстраЗенека дају млађима од 64 године, због забринутости нуспојавама и ефикасности, али и препоруке да се ова вакцина не даје старијим од 65 година.

НЕМЦИ НЕЋЕ АСТРАЗЕНКУ? Вакцине АстраЗенека давати млађима од 64 година

Фото: М. Анђела

Немачко министарство здравства је саопштило раније да је потрошено свега 15 одсто залиха вакцине АстраЗенека, чиме су се потврдила страховања да су Немци селективни према вакцинама што успорава процес имунизације, пренео је Ројтерс.

У Немачкој се пре свих вакцинишу старији грађани, али влада је препоручила да се вакцине компаније АстраЗенека дају само популацији старосне доби до 18 до 64 године иако је регулаторно тело ЕУ ову вакцину оценило као безбедну за све.

Премијери држава Баден Виртемберг, Баварске и Саксоније потврдили су да се вакцине намењене старијима не искоришћавају и затражили да се листа приоритета ублажи како би се млађим људима омогућило да буду вакцинисани препаратом АстраЗенека.

"Не смемо да дозволимо да нам вакцине стоје неискоришћене због тога што неки којима је додељена не желе да је приме", изјавио је премијер државе Баден Виртемберг Винфрид Кречман локалним медијима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)