МАСОВНЕ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ У ТУНИСУ: Хиљаде људи на улицама, земља је на ивици банкрота (ВИДЕО)

Novosti online

28. 02. 2021. у 00:04

МАСОВНЕ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ У ТУНИСУ: Хиљаде људи на улицама, земља је на ивици банкрота (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

МАСОВНЕ демонстрације присталица странке Енахда (Препород), најјаче у парламенту, уследиле су после раста тензија између председника Туниса Саида и премијера Хишама Машишија, наводи Асошиејтед прес.

Машиши је желео да реконструише владу, али је Саид, независни конзервативац који је изразито популаран, одбио крајем јануара да именује неке кандидате за министре које је предложила Енахда, наводећи као разлог могући сукоб интереса.

Две стране се споре око тумачења Устава и овлашћењима, а политички конфликт већ шест недеља паралише рад владе.

Демонстранти које је Енахда извела на улице махали су данас заставама Туниса и скандирали "Народ жели национално јединство".

Лидер Енахде Рашид Гануши позвао је на дијалог "свих политичких снага" и на одбрану парламента и институција, наводи Франс прес.

Тунис је погођен социјалном кризом, појачаном због пандемије корона вируса.

Земља је на ивици банкрота, а јавне службе веома лоше функционишу.

Неке државне компаније имају тешкоће да исплате зараде, а донатори су забринути јер дуг државе расте.

Међународни монетарни фонд је данас упозорио на хитну потребу за реформама са циљем смањења јавног дуга, наводи Франс прес.

Тунис се већ десет година, откако је аутократски председник Бен Али свргнут народним устанком током Арапског пролећа, суочава са нападима екстремиста, политичким сукобима и лошим стањем економије, уз неиспуњена обећања власти.

Протести су чести, нарочито у централним и јужним регионима, где стопа незапослености младих достиже 30 одсто, а сиромашних је више од 20 одсто.

(Агенције)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)