ЕВРОПСКИ ПОСЛАНИК ЕРВЕ ЖИВЕН: Ковид-пасошима хоће друштво послушних

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

28. 02. 2021. у 11:00

ЕВРОПСКИ ПОСЛАНИК ЕРВЕ ЖИВЕН: Ковид-пасошима хоће друштво послушних

Ерве Живен / Фото Г. Ч.

МОРАЛИ бисмо да се запитамо око покушаја да се створе друштва послушности и покорности, истиче, у разговору за "Новости", поводом намере да се у ЕУ уведу ковид-пасоши, француски европосланик, члан странке Национално окупљање председнице Марин ле Пен, есејиста, хроничар и пријатељ Србије Ерве Живен.

- Готово сва европска средства намењена пандемији, усмерена су на вакцину. Практично не постоји буџет за превентивни третман или друге лекове против короне. А то су вакцине које су развијене у изузетно хазардним условима у односу на стандардно одобравање цепива. Догодило се то изузетно брзо. Неке од вакцина су засноване на третману који има последице по гене, за друге не познајемо истински утицај по људско здравље на средње и дуге стазе. Веома сам резервисан у односу на европски ентузијазам према вакцинама - каже Живен.

* Због чега?

- То представља истински проблем за јавне слободе. У документу Европског суда правде се истиче да неће бити дискриминације унутар ЕУ између грађана који су вакцинисани и оних који нису. Сада видимо да то неће бити испоштовано. Са ковид-пасошима крећемо се, практично, ка обавезном вакцинисању. Мораћете да будете цепљени, ако желите да уђете у авион, путујете и томе слично. Сумњичав сам према легитимитету фамозног ковид-пасоша. Дешава са нешто опасно, а то је стављање тапије дигитализације и фармацеутских лабораторија на људско здравље.

* Европски парламент ће се сигурно изјаснити до лета по питању будућих ковид-пасоша?

- Европски парламент нико ништа не пита! У кулоарима ЕУ непрестано се говори о транспарентности. А она је у односу на уговоре који су склопљени са фармацеутским лабораторијама практично равна нули. Посланици нису имали право да их погледају, а када су коначно добили право да прегледају један, сви занимљиви пасуси су били затамњени. Исти случај је и када се ради о дозволама за излазак на тржиште. Европска комисија је себи дала огромну власт, нарочито када се ради о увозу кинеске и руске вакцине. Нормално, о овим дозволама одлучују државе чланице. Европска комисија себи даје монопол ауторизације.

Ерве Живен / Фото Г. Ч.

* Како ћете ви гласати?

- Противим се обавезној вакцинацији. Потребно је да сви који желе да се вакцинишу то могу да ураде у добрим условима. То је слобода избора пацијента и слобода преписивања третмана лекара која поново треба да се поврати. Али, сви они који не желе да се вакцинишу, и који предоче негативан тест, треба да имају пуно право да путују и нормално живе. Велика опасност са ковид-пасошем је то што ће се фактички утврдити обавеза вакцинисања. То не сме да се толерише.

МОСТ СТЕ ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА

* КАКО гледате на данашње француско-српске односе?

- Француска и Србија су у многобројним историјским приликама биле савезници и пријатељи. Имао сам срећу да ме више пута угосте у Новом Саду, где сам учествовао у активностима Привредне коморе Војводине. Постоји огромна традиција пријатељства између српског и француског народа. Волео бих да и у Француској пронађем национална осећања која налазим у Србији. Србија је мост између Истока и Запада.

* Како се борити против пандемије, ако нисмо послушни?

- Треба најпре сазнати реалност о пандемији. Неки од преминулих су умрли од других болести а не од ковида, а њихова смрт је приписана корони. Наравно, постоје изузеци за жаљење, и треба се борити против пандемије, али је истина да се у највећем броју случајева ради о особама које имају коморбидитет.

* Људи, ипак, умиру. Како бисте се, онда, ви борили против пандемије?

- Добра је стратегија азијских земаља. Изоловати погођене регионе, прогласити карантин док се не уђе у траг свим случајевима.

* Како то да у Србији постоји широк избор вакцина, а у Француској и ЕУ све то иде много спорије?

- У ЕУ постоји логистички и правни кошмар. Европска комисија је себи дала права која јој не припадају, јер су здравствене компетенције у надлежности држава. Истицала је да ће земље заједно бити јаче у преговарању око вакцина, што је потпуно нетачно. Друге државе, попут Израела или Србије, далеко су испред нас. ЕК је вероватно веома лоше преговарала, уз недостатак компетенција, а нема ни логистичке капацитете као што је претендовала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)