УСКОРО СТИЖЕ НОВИ ТАЛАС КОРОНЕ? Стручњаци стрепе од британске мутације и поручују - на раскрсници смо, погрешан потез може да уништи све!

Novosti online

27. 02. 2021. у 21:01

НОВА варијанта корона вируса, британска варијанта која носи име Б.1.1.7 брине цео свет, а Њујорк Тајмс пише да стручњаци верују да је заразнији и смртоноснији од осталих варијанти.

УСКОРО СТИЖЕ НОВИ ТАЛАС КОРОНЕ? Стручњаци стрепе од британске мутације и поручују - на раскрсници смо, погрешан потез може да уништи све!

Фото: ЕПА

 

Стручњаци кажу и да очекују да ће ова варијанта у Америци у марту постати доминантна, а да слична ситуација очекује и остатак света.

Тренутно, поједине државе у Америци полако попуштају мере. Притисак је велики јер јавност инсистира на томе да се сва ограничења укину. Струка, с друге стране поручује - ако се мере укину, британска варијанта ће експлодирати широм државе.

- Сви смо уморни, сви желимо да се све опет отвори. Међутим, ако сада попустимо политичком притиску, то ће нас скупо коштати на дуге стазе - поручују стручњаци из Америке.

У истој ситуацији је и остатак света.

Већина научника каже и да се крајем марта и почетком априла може очекивати нови удар вируса. То је објавио часопис "Тајмс", који је разговарао са неколико стручњака који су најавили овај четврти талас инфекција. Међутим, ти стручњаци кажу и да четврти удар може да буде ублажен уколико се сада поштују мере.

- Тренутно смо на раскрсници. Можемо да се извучемо, али ако повучемо погрешан потез, све може да се заврши врло лоше - поручио је Ентони Фаучи.

Добра вест је да су се вакцине показале ефикаснијима него што је то ико очекивао. Оно што је евентуални разлог за забринутост су варијанте из Јужне Африке и Бразила - амерички стручњаци кажу да, по свој прилици, Фајзерове и Модернине вакцине против њих нису толико ефикасне.

Оно што стручњаци издвајају као највећи фактор опасности ипак је понашање људи. Пад заражених води до опуштања људи, мање се носе маске, не пази се на дистанцу, попусте се мере и онда опет следи нови талас.

- Највећа лекција коју сам научио у пандемији је да епидемиолог никада не може да изнесе прецизно предвиђање догађаја јер ситуација највише зависи од понашања људи, које је непредвидиво - каже Карл Бергстром, биолог са Универзитета Вашингтон у Сијетлу.

Стручњаци са којима је "Тајмс" разговарао слажу се у оцени да крајем марта можемо да очекујемо нови талас, али и да лето пред нама неће бити тако страшно као лето иза нас. Захваљујући вакцинама, требало би да можемо да макар мало предахнемо. Наравно, далеко од тога да ће све бити враћено у нормалу.

- Под претпоставком да ћемо до лета бити одговорни и да ћемо и у току лета бити пажљиви, мислим да ће лето пред нама бити значајно опуштеније - каже Ема Ходкрофт, молекуларни епидемиолог са Универзитета Берн у Швајцарској.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)