ШВАЈЦАРСКИ ИСЛАМИСТИ САУЧЕСНИЦИ У ТЕРОТИСТИЧКОМ НАПАДУ? Ухапшени мушкарци повезани са акцијом Кујтима Фејзулаја у Бечу

Танјуг

27. 02. 2021. у 19:22

ШВАЈЦАРСКИ ИСЛАМИСТИ САУЧЕСНИЦИ У ТЕРОТИСТИЧКОМ НАПАДУ? Ухапшени мушкарци повезани са акцијом Кујтима Фејзулаја у Бечу

Фото: ЕПА

ДВОЈИЦА исламиста који су ухапшени у Швајцарској након терористичког напада у Бечу 2. новембра осумњичени су да су саучесници, односно да су бар знали за планирану акцију терористе Кујтима Фејзулаја који је у главном граду Аустрије убио четири и ранио више од 20 особа.

Ради се о два мушкацарца из Винтертура старости од 25 и 18 година, који су већ дуго део швајцарске исламистичке сцене.

Доказано је да су прошле године путовали у Беч, где су се састали са терористим Фејзулајем, и да су чак и преноћили у његовом стану.

Након што су се његови гости вратили у Швајцарску Фејзулај је покушао у Словачкој, безуспешно, да купи муницију за своју аутоматску пушку.

Постоји сумња да је Фејзулај то оружје добио од саучесника из Швајцарске.

Посебно двојицу мушкараца терети доказни материјал, односно фотографија плана Беча на којој су обележена места каснијег злочина у центру града.

Аустријска полиција одмах након терористичког напада покренула је потрагу за могућим саучесницима, али је након више недеља дошла до закључка да је Фејзулај деловао сам.

Међутим, претпоставља се да је било особа из исламистичке сцене којом се кретао, а које су знале за његове намере, можда и оне које су га на то подстакле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)