ОТВОРЕНО ПИСМО НОВИНАРКЕ СРПСКОГ ПРОРЕКЛА БАЈДЕНУ: Својом одлуком уништавате независно новинарство, нађите решење

Novosti online

27. 02. 2021. у 19:05

ОТВОРЕНО ПИСМО НОВИНАРКЕ СРПСКОГ ПРОРЕКЛА БАЈДЕНУ: Својом одлуком уништавате независно новинарство, нађите решење

Фото: Приватна архива/AP Photo/Patrick Semansky

АМЕРИЧКА новинарка српског порекла, извештач из Беле куће, Ксенија Павловић Мекатер упутила је отворено писмо председнику САД и секретару за штампу Џен Псаки поводом одлуке да сви новинари Беле куће морају сами да плаћају тестове на Ковид 19, који су обавезни пре уласка у конференцијску салу.

Ксенија је истакла да један тест кошта 170 долара, што би значило да сваки новинар мора да издвоји укупно 850 долара недељно да би обављао свој посао и присуствовао конференцијама за медије. Такође, како каже они нису дали предност новинарима при вакцинацији, а ови намети им отежавају да раде свој посао. Њено писмо америчком председнику преносимо у целости: 

"Драга Џен и председниче Бајден,

Пишем Вам са молбом да преиспитате своју нову политику наплате тестирања на Ковид19 новинарима Беле куће. Захтевањем да новинари плаћају тестирање на Ковид 19 као услов приступа дискриминише независне новинаре као и страну штампу.

Разноликост гледишта је основна за демократију. Више него икад, Америци су потребни независни гласови који се баве висококвалитетним, оригиналним новинарством и чији су узори Марта Кумар, Хелен Томас и други са обе стране и из средишта политичког спектра.

Нова политика која захтева да платимо тестове, нажалост, отвара врата новинарству „плати да играмо“.

Иако многе моје колеге и ја делимо вашу забринутост и схватамо високе трошкове бесплатног свакодневног тестирања за штампу, финансијски терет пандемије не би требало да се ставља на новинаре и медијске компаније.

Ја сам власница малог предузећа жена, имигрант, бивша војна супружница и чини се да ће ова нова политика највише негативно утицати на независне новинаре, мали радио, ТВ, страну штампу итд.

Недавно сте најавили подршку и подстицање малог америчког предузећа као главни приоритет ваше администрације, али независна штампа, слободни новинари и фотографи, једноставно не могу приуштити овај додатни трошак за тестирање.

Ако Бела кућа не може да обезбеди бесплатне тестове за све, онда се то може брзо решити тако што ће се штампи Беле куће обезбедити приступ вакцинама као основним радницима што смо у основи и ми.

Новинарство је јавни сервис пошто подржавамо право јавности да зна. Суштински се чини погрешним што новинар мора ефективно да плати да извештава о влади.

Желела бих да вас замолим да хитно преиспитате и да заједно са Удружењем новинара Беле куће, који дели нашу забринутост, заједно радимо на трајном трајном решењу док сви покушавамо да се крећемо кроз ову пандемију.

Ваша,

Ксенија Павловић Мекатер

The Pavlovic Today".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Dubai

27.02.2021. 21:32

Bravo za Kseniju, ali u Americi odnosno kapitalizmu stvari funkcionisu malo drugacije. Kapitalizam je filozofija koja je u knjigama opisana i u tim knjigama nema niko ne pominje novinare a ni mogucnost zalbe nekog novinara. Prema tome Ksenija izvuci zakljucak pa vidi sta ti je raditi. Draga Ksenija moj ti je savet da ucutis jer zapadni kapitalizam godisnje proglasi preko 2000 samoubitstva novinara. Smisli su i to Samoubitrtvo. O policiji da ne i pricam imaju na desetine hiljada samoubitstava! Savet kapitalizam je surov.

Dubai

27.02.2021. 21:51

Ksenija ovo ti je velika greska ti nisi razumela osnovne postulate demokratije, a to su droga, prostitucija, i nepostovanje odnosno ponzemnje obicnog coveka. Cudi me da tako reagujes, jer kapitalizam ne priznaje rec sloboda misljenja. Hitler je za njih bio bebica!