МНОГЕ ЈЕ НАДАХНУО СВОЈИМ ПОСТУПЦИМА: Британија се опростила од капетана Тома (ФОТО)

танјуг

27. 02. 2021. у 18:25

Капетан сер Том Мур, ветеран из Другог светског рата који је прикупио милионе фунти за британску здравствену службу током пандемије корона вируса, сахрањен је данас уз највише војне почасти.

МНОГЕ ЈЕ НАДАХНУО СВОЈИМ ПОСТУПЦИМА: Британија се опростила од капетана Тома (ФОТО)

Фото: ЕПА

У складу са тренутним пандемијским ограничењима, сахрани у крематоријуму Бедфорд у централној Енглеској присуствовало је само осам чланова уже породице покојнима, али је догађај преношен на телевизији, јавља Ројтерс.

Муров ковчег носило је шест војника из Јоркширског пука, модерне верзије ратног његовог пука, почасна гарда испалила је три плотуна, а авион Даглас Ц-47 Дакота из Другог светског рата извео је прелет.

Мур је умро је 2. фебруара од последице ковид-19.

У жижи јавности нашао се уочи свог стотог рођендана прошле године, када је поставио себи изазов да пређе 100 кругова своје баште да би скупио скромних 1.000 фунти. Ипак, на крају изазова укупна прикупљена сума износила је око 39 милиона фунти.

Краљица Елизабета је капетана Мура прогласила витезом одавши му признање за труд, док је Бела кућа након његове смрти коментарисала да је "надахнуо милионе својим животом и својим поступцима".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)