ОГРАНИЧЕНО КРЕТАЊЕ, РАДЕ САМО ПРОДАВНИЦЕ СА ХРАНОМ: Италија пооштрила мере у пет од двадесет регија

танјуг

27. 02. 2021. у 18:28

Италија је пооштрила ограничења у пет од 20 регија у земљи у покушају да спречи пораст случајева док научници упозоравају на све већу преваленцију врло заразних нових сојева вируса.

ОГРАНИЧЕНО КРЕТАЊЕ, РАДЕ САМО ПРОДАВНИЦЕ СА ХРАНОМ: Италија пооштрила мере у пет од двадесет регија

Фото: Епа

Италија је успоставила четворостепени систем означен бојама (бела, жута, наранџаста и црвена) који омогућава подешавање мера у зависности од нивоа заразе, са проценама које се ревидирају сваке недеље, наводи Ројтерс.

По први пут од краја јануара, две регије - Базиликата и Молизе - убачене су у најстрожу црвену зону. То значи затварање барова и ресторана, строго ограничење кретања и затварање свега осим радњи са основним намирницама.

Три регије прешле су из жуте у наранџасту зону: Ломбардија и Пијемонт, у којима се налазе богати северни градови Милано и Торино, и обалском региону Марке.

У тим су крајевима ресторани и барови затворени, осим за понети и људима није дозвољено да напуштају своје градове, осим у хитним случајевима, због посла и здравствених разлога.

Острво Сардинија постало је прва регија која је проглашена белом зоном, где су на снази само минимална ограничења.

Данашња одлука значи да ће од понедељка, када ступи на снагу, две регије бити класификоване као црвена, девет као наранџаста, осам као жута и једна као бела.

Јуче је министарство здравља наговестило континуирани пораст инфекција, са 20.499 нових дневних случајева, у односу на 19.886 претходног дана. Током последњих пет дана, нови случајеви порасли су за 35 одсто у поређењу са истим периодом прошле недеље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)