ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА БАЈДЕНОВОГ КРВАВОГ НАПАДА?! Сукоб САД са моћном силом на територији уништене земље

Novosti online

27. 02. 2021. у 14:09

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА БАЈДЕНОВОГ КРВАВОГ НАПАДА?! Сукоб САД са моћном силом на територији уништене земље

Фото: ЕПА/илустрација

У ЧЕТВРТАК, 25. фебруара 2021, америчко ратно ваздухопловство напало је циљеве проиранских снага стационираних у Сирији.

Амерички борбени авион Ф-15 бацио је неколико бомби на циљеве група Катаиб Хезболах и Катаиб Сеид ал-Шухад у близини града Боу Кемал, на граници са Ираком.

У нападу је настрадало најмање 17 људи.

Напад је лично наредио амерички председник Џо Бајден и био је његов први корак у Сирији након ступања на дужност.

Портпарол Пентагона Џон Кирби објавио је у свом говору да је нови ваздушни напад одговор на недавни напад на америчку базу у Ираку.

Неидентификована лица су 15. фебруара испалила три ракете на војни циљ у граду Ербил.

Тада је званични представник међународне коалиције објавио да је резултат напада смрт једног цивила.

Повређено је још шест особа, укључујући једног америчког војника.

Вашингтон је за напад окривио проиранске групе, тако да се америчко ратно ваздухопловство осветила за ту операцију.

- Деловали смо смишљено како бисмо деескалирали укупну ситуацију и у источној Сирији и у Ираку - рекао је Јохн Кирби.

Портпарол Пентагона изјавио је да је пре напада америчка администрација пружила додатни дипломатски напор и координисала напад на сиријској територији са партнерима из међународне коалиције која делује у региону.

Овај ваздушни напад био је први Бајденов прави потез на сиријској територији.

Претходно се ограничио само на објављивање својих намера да промени приоритете у Сирији и пређе са „заштите сиријске нафте“ на подршку антитерористичкој операцији коалиције.

Међутим, амерички званичници кажу да се чак и ових принципа може одрећи - изузетак могу бити случајеви када војска брани цивиле у областима у близини нафтних поља.

Вероватно у ту сврху, Пентагон тренутно распоређује додатне снаге у Деир ез-Зор, приметили су службеници СОХР-а. На дан ваздушног напада, приметили су војни конвој који је ишао према пољу Ел Омар.

На овом подручју, под контролом америчких снага и њихових курдских савезника из Сиријских демократских снага (СДФ), Пентагон тренутно јача своју војну базу.

Такође је могуће да Бајден активно учешће у рату у Сирији може да искористи како би скренуо пажњу са проблематичне домаће политичке ситуације. Његово преузимање председничке функције праћено је низом скандала на изборима и сукобима са присталицама претходног лидера Доналда Трампа, те у Сједињеним Државама још увек постоји велика тензија.

Без обзира на то, таква антииранска акција противречи Бајденовој "мирољубивој" реторици. Његов тим поставио је за циљ да "поништи" наслеђе претходног председника, који је дозволио оживљавање иранског нуклеарног програма. Званичници Беле куће су више пута говорили о својој спремности да обнове Заједнички свеобухватни план акције, који је спречио Техеран да добије високо обогаћени уранијум погодан за стварање нуклеарног оружја.

Недавно су у Вашингтону почели да разговарају о жељи да се организују преговори о овом питању, а такође су изнели иницијативу за смањење економског притиска на Иран, без укидања санкција.

Али не може се рачунати на чињеницу да ће оптужбе против Техерана и уништавање бораца проиранских формација у Сирији помоћи успостављању поверљивих дипломатских веза са овом земљом.

Дакле, нова војна операција у Сирији, која је у супротности са Бајденовом "мирољубивом" реториком, јасније показује праве намере обновљене америчке администрације. Такође, не може се не узети у обзир његов презирни однос према Сиријцима: амерички шеф територију Сирије користи само као ратно поље са Ираном, пише Риа Фан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)