ВЕЛИКИ ЗАОКРЕТ АМЕРИЧКЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ: Бајден најавио преиспитивање односа са "крвавим принцом"

Новости онлине

27. 02. 2021. у 08:18

АМЕРИЧКИ председник Џо Бајден изјавио је у петак да ће „значајне промене“ у политици између Сједињених Држава и Саудијске Арабије бити најављене „данас и у понедељак“.

ВЕЛИКИ ЗАОКРЕТ АМЕРИЧКЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ: Бајден најавио преиспитивање односа са крвавим принцом

Фото: ЕПА

Бајденова изјава дошла је после објављивања обавештајног извештаја у ком је саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман окривљен да је наредио убиство новинара Џамала Хашогија.

- Јуче сам разговарао са краљем, не са принцом. Јасно сам му ставио до знања да се правила мењају и најавићемо значајне промене данас и у понедељак. Позваћемо их на одговорност због кршења људских права и ако желе да имају посла са нама, мораће да реше тај случај - рекао је Бајден.

Бајден је такође критиковао Трампову администрацију јер није објавила извештај о убиству Хашогија.

Извештај Националне обавештајне службе (ОДНИ) декласификован је раније у петак и у њему се наводи да је саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман одобрио операцију „хватања или убиства“ саудијског новинара Џамала Хашогија.

Закључке извештаја Ријад је оценио као „узнемирујуће и нетачне“, при чему је саудијско Министарство спољних послова инсистирало да су одговорни за убиство изведени пред лице правде, а да су пресуду суда поздравили и чланови породице Хашоги.

Престолонаследник је негирао наводе извештаја, рекавши да „сноси сву одговорност“ за инцидент јер се догодио „под његовом јурисдикцијом“.

После објављивања извештаја, амерички Стејт департмент увео је санкције против неколицине саудијских држављана, али не и престолонаследника. Према извештајима, Бајден је одлучио да не кажњава Мохамеда бин Салмана за убиство Хашогија.

Фото: ЕПА

 

Амерички Стејт департмент најавио је нова визна ограничења за странце за које се верује да су се бавили „озбиљним активностима против дисидента“, додајући да се са санкцијама могу суочити и чланови њихових породице.

Америчко Министарство финансија саопштило је да су и бивши заменик шефа саудијске обавештајне агенције Ахмед ал-Асири, као и Снаге за брзу интервенцију, елитна лична заштитна јединица престолонаследника Мохамеда бин Салмана, стављени под санкције.

Хашоги је убијен 2. октобра 2018. године у саудијском конзулату у Истанбулу, где је дошао како би прибавио документе за венчање са вереницом.

Став званичног Ријада је да су убиство починили одметнути припадници тајне службе, који су ухапшени, а петорица су осуђена на смртну казну.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)