"ЦЕО СВЕТ ЗНА ДА ЈЕ КРИМ РУСИЈА!" Бруталан одговор Бајдену!

Novosti online

26. 02. 2021. у 19:21

РУСКИ сенатор Алексеј Пушков је на Телеграм каналу критиковао изјаву председника Америке Џоа Бајдена о томе да САД никад неће признати да је Крим руски. Како каже, цео свет зна да је Крим - руски. Свој став су изнели и потпредседник кримског парламента Владимир Бобков и члан Државне думе Константин Бахарев.

ЦЕО СВЕТ ЗНА ДА ЈЕ КРИМ РУСИЈА! Бруталан одговор Бајдену!

Фото: AP Photo/Patrick Semansky

- Цео свет зна да је Крим Русија. И од мишљења Бајдена та историјска чињеница се неће променити. И сигурно није на Бајдену да одлучи у којој земљи ће живети два милиона становника Крима. Они су одлучили - написао је Пушков.

Потпредседник кримског парламента Владимир Бобков је после изјаве председника Америке посаветовао америчке власти да се не одричу признавања руског статуса Крима.

- Нема потребе да политичари из било које земље користе реч 'никада'. Та реч не постоји у дипломатији. Не би требало да користе овај термин, јер ће у ситуацији са Кримом у пракси све бити другачије. Не би требало да се заклињу да никада неће признати Крим. Све су то баналне и познате изјаве, чак и ако потичу од председника САД-а - рекао је Бобков.

- То, да је Крим руски, данас схватају и признају све паметне и адекватне политичке снаге на свету. То да Крим преживљава период свог најбурнијег развоја у последњих десет година јасно је не само становницима Крима, него и свима који су били на полуострву - приметио је Бобков.

Члан Државне думе и посланик с Крима Константин Бахарев каже да није изненађен одбијањем америчког председника да призна руски статус Крима, јер у супротном би морао да призна и умешаност САД-а у пуч у Украјини 2014. године.

- Било би чудно да је изјавио нешто друго. Овде нема ништа изненађујуће. За Бајдена је напуштање ове позиције равно признању злочина и умешаности у државни удар 2014. у Украјини. Ни он, нити било ко други, ко је био у администрацији председника Барака Обаме, никада јавно неће дати другачији став о Криму. За њих је признавање руског статуса Крима једнако политичком самоубиству - изјавио је Бахарев.

Раније је Бајден изјавио, да Америка никада неће признати да је Крим руски и да ће наставити да ради на томе да Русија одговара због „агресије“ на Украјину.

Подсетимо, Крим се ујединио с Русијом после референдума који је одржан у марту 2014. године након државног удара у Украјини, на ком се већина становника Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.

Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији. Председник Русије Владимир Путин рекао је да је то питање затворено.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)