ПУТИНОВ "ШАМАР" ПАШИЊАНУ: Све горе вести за премијера Јерменије, председник све "досолио"

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

26. 02. 2021. у 16:44

ПУТИНОВ ШАМАР ПАШИЊАНУ: Све горе вести за премијера Јерменије, председник све досолио

Фото: ЕПА

ПОЛИТИЧКА ситуација у Јерменији се у петак још више закомпликовала.

Председник Јерменије Армен Саркистјан није хтео да потпише указ о смени начелника Генералштаба Оника Гаспарјана. Он је вратио предлог о смени начелника Генералштаба премијеру Николи Пашињану који му га је упутио. Пашињан је оптужио групу генерала који су тражили његову оставку да су покушали да направе државни удар.

Премијер Пашињан је у четвртак поподне већ изјавио да ако председник државе не потпише указ о смени начелника Генералштаба Оника Гаспарјана, то значи да се он слаже са генералима који су тражили оставку целе владе на челу са Пашињаном.

Председник Јерменије је у чевртак казао да не може да донесе на брзину тако важну одлуку као што је смена начелника Генералштаба. У петак се он срео са представницима опозиције и након тога је саопштено да на својој функцији остаје генерал Оник Саркистјан.

Армен Саркисјан

У петак је премијер Пашињан добио још један ,,шамар" из Москве. После телефонског позива премијера Николе Пашињања и разговора са Владимиром Путином, на сајту Владе Јерменије у четвртак поподне појавила се информација да је поредседник Русије подржао јерменске власти. Због тога је у петак портпарол Кремља Дмитриј Песков објаснио новинарима да је Путин позвао да се сачува поредак и мир у Јерменији, а никакву подршку властима није давао. Сугерсао је да се све ради поштујући тамошње законе.

Поједностављено речено, Путин није ни бранио премијера Пашињања, нити га је рушио, већ је саветовао да се сачува мир, дакле да не дође до сукоба две стране.

Тренутно је пат ситуација у односима присталица премијера Никола Пашињана и опозиције која за сада не може да га смени у парламенту. Опозиционари су у центру Јеревана поставили шаторе и тамо су провели ноћ.

Ко је обмануо премијера Николу Пашињана да су у току рата у Нагорно-Карбаху коришћени руски ракетни системи ,,Искандер", за сада се не зна. Испоставило се да се ,,Искандери" налазе у складиштима јерменске армије.

Заиста је чудно да је после скандалозне изјаве око ,,неефикасности Искандера" Никол Пашињан телефонирао Путину очекујући да га он спашава.

Никол Пашињан је 2018 дошао на власт захваљујући подршци Вашингтона. Али, кад је дошло до рата у Нагорно-Карабаху Американци нису ни у чему помогли Јерменима. Да не доживе тотални пораз, Јерменима је помогао Путин. Зато је тим више чудна Пашињанова изјава о неефикасности ,,Искандера" који уопште нису кориштени. Пашињан позива противнике на дијалог, али како може до тога доћи кад је он први повукао погрешне потезе јер је сменио заменика начелника Генералштаба Тирана Хачатарјана, који је казао да премијер не сме да да даје погрешне оцене о ракетним системима ,,Искандер".

У саопштењу јерменског Генералштаба се каже да премијер Пашињан није способан одговарајућа решења у овој кризној и судбоносној ситуацији за јерменски народ. Генерали кажу да су они дуго трпели нападе Пашињања којима је био циљ дискриминација армије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)