АУСТРИЈА И ДАЉЕ ПОД КЉУЧЕМ: Мере продужене до 9. марта

Танјуг

26. 02. 2021. у 13:30

АУСТРИЈА И ДАЉЕ ПОД КЉУЧЕМ: Мере продужене до 9. марта

Фото: ЕПА

АУСТРИЈСКИ парламент продужио је актуелне епидемиолошке мере закључавања до 9. марта.

Једина новина у одлуци аустријске скупштине јесте да је дошло до попуштања правила посете штићеницима домовима за старе и негу. Од недеље штићеници домова моћи ће да примају две посете недељно са по две особе.

Одлука парламента донета је пред истек актуелне уредбе и то само гласовима владајуће коалиције - Народне партије Аустрије (ОВП) и странке Зелених.

У Аустрији је на снази "закључавање лајт" - строге мере превенције уз одређена попуштања.

Школе су отворене, али ђаци морају да се тестирају редовно како би могли посећивати школу. Основци се тестирају два пута недељно - понедељком и средом - пошто они у школу иду сваког дана. Од петог разреда врши се тестирање једном недељно, пошто се примењује комбинација наставе од куће и у школи.

Такође на снази је и обавеза тестирања за коришћење услуга фризера, салона лепоте и слично.

За улазак у земљу важи и даље оштар режим који предвиђа обавезан десетодневни карантин, који се може прекинути након пет дана изолације негативним тестом.

Актуелна стратегија аустријске владе је масовно тестирање грађана уз истовремено увећање слобода. Последњих недеља у Аустрији се спроводи између 200.000 и 250.000 тестова дневно, од којих су велика већина бесплатни брзи антигенски тестови.

Када се открије да је неко позитиван, тај резултат се проверава ПЦР тестом, а ако је он позитиван, шаље се на даље секвенцирање ради утврђивања да ли се ради о инфекцији једним од нових сојева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)