НОВИ ШОК НА ТРЖИШТУ БИТКОИНА! Ово што се управо догађа јуче нико није могао да наслути

Novosti online

26. 02. 2021. у 09:45

НОВИ ШОК НА ТРЖИШТУ БИТКОИНА! Ово што се управо догађа јуче нико није могао да наслути

Фото: Depositphotos

ПОТПУНИ шок на тржишту биткоина јутрос. Један биткоин вредео је у 9.13 часова око 45.000 долара што је пад за десет процената у последња 24 сата. Овакав суноврат право је изненађење након јучерашњег дана када је цена углавном расла.

Најпопуларнија светска криптовалута јуче није имала превелике осцилације у цени, али је изненађење свакако било то што се после прлиличног пада током претходна два дана, цена константно опорављала.

Јуче ујутру се биткоином трговало по цени од око 50.300 долара, да би око 14 часова достигао рекордну вредност од 52.000 долара.

Након тога је уследио нови пад, па се после 16 сати цена биткоина задржала на 51.000 долара.

Толика је отприлике била максимална вредност овог дигиталног новчића и у претходна 24 сата.

Велики купци биткоина и јуче су били у центру пажње, пошто је у пословном извештају за четврти квартал 2020. године компаније Сqуаре откривено да је купила биткоине у вредности од 170 милиона долара. То је био значајан плус и информација која је позитивно утицала на цену.

Саопштено је да је компанија купила приближно 3.318 биткоина, надовезујући се тако се на куповину 4.709 новчића у октобру 2020. Сqуаре је открио да је то представљало око пет одсто укупне имовине компаније на крају 2020. године.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен упозорила је да поседовање биткоина представља ризик како за инвеститоре, тако и за грађане, и истакла да су важна питања о законитости и стабилности највеће светске криптовалуте и даље отворена.

- Не мислим да се биткоин широко користи као средство трансакција, али и у мери у којој се користи, бојим се да је то често за незаконите финансијске радње. Он је крајње неисплатив за обављање трансакција, јер количина енергије која се троши за обраду тих трансакција је запањујућа - рекла је Јелен за Си Ен Би Си.

Аналитичари Голдман Сакса утврдили су да злато и биткоин нису у колизији, односно да се међусобно "не канибализују". Ипак, примећена је врло снажна корелација између биткоина и неплеменитих метала - бакра, цинка - који се од октобра непрестано крећу навише.

Подсетимо, током прошле недеље ова дигитална валута је вртоглаво расла из дана у дан, па практично и из сата у сат, а један од главних разлога било је укључивање великих инвеститора у куповину биткоина.

Све је почело са компанијом Тесла која је купила биткоине у вредности од 1,5 милијарди долара, а потом је стигла најава и из компаније Аппле да би могла да крене истим путем.

Након што је у недељу достигла максималну вредност од 58.200 долара, уследио је пад након изјаве, односно твита Илона Маска, да је "цена биткоина пребрзо отишла тако превисоко".

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Lucky

26.02.2021. 23:30

Na kraju nece vredeti nista. Da svet nije toloko pohlepan i da proda sada ,nesto bi i zaradili,neki mnogo,neki malo manje.To je igra bogatih da budu jis bogatiji. Nekada se tako radilo ma berzama,sada ,uz napredak,to ide preko elektronskim tokovima. Princio je isti. Koristi se glupost naroda. Samo prvi mogu da zarade ,ostali gube.