ОСТАЈУ РЕСТРИКЦИЈЕ НА ПУТОВАЊА: Шарл Мишел позвао чланице ЕУ да поштују заједничке принципе

Тањуг

25. 02. 2021. у 22:48

ОСТАЈУ РЕСТРИКЦИЈЕ НА ПУТОВАЊА: Шарл Мишел позвао чланице ЕУ да поштују заједничке принципе

Фото: ЕПА

ПРЕДСЕДНИК Европског савета Шарл Мишел позвао је земље чланице да поштују заједничке принципе када је реч о рестрикцијама на путовања у циљу сузбијања ширења пандемије ковида-19, посебно нових сојева вируса.

Челници ЕУ наводе да су се три нова соја вируса ковид-19 већ раширила у многим земљама чланицама, као и да би неесенцијана путовања и даље могла да буду ограничена, а мере пропорционалне.

- Морамо осигурати проток робе и услуга у јединственом тржишту кроз зелене коридоре. Очекујемо од Европске комисије да се побрине да се ова правила поштују - каже Мишел.

Председник Европског савета, после састанка са ЕУ лидерима, позвао је на солидарност са трећим земљама у подели вакцина како кроз инструмент Ковакс тако и кроз ЕУ механизам уступања вишка вакцина из земља чланица.

- Договорили смо се да ћемо нааставити да делимо вакцине са суседима и партнерима. Здравствени радници би требало да буду први заштићени, а наша помоћи би требало да иде свима којима је потребна, укључујући Африку, Западни Балкан, Латинску Америку и земље источног партнерства - каже Мишел.

Он је закључио да ће наредне недеље ”бити тешке” када је кампања вакцинације у питању, али и поручио да постоје ”средства и могућности” за успех у напредним месецима.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)