СУНЦОБРАН УЗ КОВИД-ПАСОШ: Лидери Европске уније без договора о сертификату за путовања током пандемије

Горан Чворовић, дописник Брисел

26. 02. 2021. у 09:00

СУНЦОБРАН УЗ КОВИД-ПАСОШ: Лидери Европске уније без договора о сертификату за путовања током пандемије

Фото АП

ВАКЦИНАЛНИ пасош је поделио ЕУ. На јучерасњем, првом дану дводневног видео-самита Европске уније, било је јасно да на ову тему лидери гледају свако из свог угла.

Туристичке земље, међу којима су Грчка, Шпанија, Италија, Малта, Кипар и Хрватска, захтевају што пре увођење сертификата који ће омогућити особама са примљеним вакцинама да несметано путују. Циљ им је да до лета, и почетка туристичке сезоне, буду утврђена јасна правила.

Пренето је да је Грчка већ склопила билатералне споразуме о слободном путовању вакцинисаних грађана, који ће са Израелом и Кипром ступити на снагу 1. априла, а са Србијом 1. маја. Грци се спремају да сличан документ, без чекања сагласности унутар ЕУ, потпишу и са Британцима.

Туристичким земљама придружиле су се између осталих Мађарска и Аустрија, које на овај начин желе да спрече ширење пандемије на свом тлу и тако заштите сопствене грађане. Аустријски канцелар Себастијан Курц је "запретио" да ће његова земља сама увести овај документ, уколико не буде заједничког договора.

Неке земље су већ кренуле у сличан подухват. Данска и Шведска праве дитигалну картотеку вакцинисаних којима ће на локалном нивоу бити омогућено да, од јуна, иду на утакмице или у ресторане. Естонија је податак о примљеној вакцини, са сличним намерама, већ унела у медицинске картоне својих грађана.

Курц: Дигитална зелена пропусница

НАЈГЛАСНИЈИ заговорник промена у овој области, аустријски канцелар Себастијан Курц, најавио је јуче да ће се заложити за успостављање такозваног зеленог дигиталног пасоша. "То би требало да буде апликација којом ће носилац моћи да докаже да је вакцинисан, да је излечен од короне, односно да има негативан тест", објаснио је Курц. Циљ је да се поново омогући слобода путовања унутар ЕУ. "Ко не жели да се вакцинише може да се тестира, и то ће бити унето у тај пасош", нагласио је он.

Фото АП

С друге стране, налазе се оне земље које изражавају сумњичавост према ковид-пасошима, као што су Немачка, Холандија, Белгија или Француска. Занимљиво је да се у Француској, иако је власт против, грађани у великом броју залажу за овакав документ, када је реч о путовањима, куповини, одласку на посао...

Државе које се противе у први план стављају моралну страну читаве процедуре. Сматрају да би то било дискриминаторски према онима који још не могу да дођу на ред да се вакцинишу, а истовремено би фактички цепљење учинило обавезним. Вакцинисање уз то још и веома споро иде, за разлику од оних који нису у ЕУ, као, на пример, у Србији или Великој Британији.

Има и других дилема, па се тако у овом тренутку не зна и да ли вакцинисане особе преносе вирус, а појављују се стално и нове варијанте за које није испитана ефикасност вакцина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)