САДА ЈЕ СВЕ НА САРКИШИЈАНУ: Председник Јерменије има рок од три дана за доношење одлуке

Тањуг

25. 02. 2021. у 20:48

САДА ЈЕ СВЕ НА САРКИШИЈАНУ: Председник Јерменије има рок од три дана за доношење одлуке

Армен Саркисјан

УСТАВ Јерменије даје председнику три дана да донесе одлуку о смени начелника Генералштаба оружаних снага након што премијер изађе са таквом иницијативом, изјавио је данас Геворг Тонојан, правник и експерт јерменског парламента.

- Према јерменском уставу, врховна команда оружаних снага може бити разрешена и именована тек након што председник потпише одговарајући декрет на препоруку премијера - рекао је Тонојан.

Према његовим речима, шеф државе за то има три дана.

- Он или потписује указ или га шаље назад са својим примедбама - појаснио је он за ТАС С.

Експерт је рекао да уколико премијер одбије председнике приговоре, председник мора или да потпише указ у сваком случају или се обрати Уставном суду, који ће испитати законитост кадровске одлуке.

- У случају да се председник не обрати Уставном суду, кадровска одлука ступа на снагу чак и ако је председник није потписао - истакао је Тонојан.

Генералштаб јерменских оружаних снага објавио је саопштење у коме тражи оставку премијера Никола Пашињана и Владе.

Саопштење су потписали начелник Генералштаба Оник Гаспарјан, његови заменици, начелници одељења и команданти војних јединица.

Пашињан је оценио саопштење Генералштаба као покушај војног пуча и упутио председнику Армену Саркишијану предлог о смени Гаспарјана.

Обраћајући се на скупу својих присталица касније током дана, Пашињан је рекао да ће, ако председник не потпише одговарајући указ, сматрати да се придружио државном пучу.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)