ЦИА ВЕЧЕРАС СКИДА ОЗНАКУ ТАЈНОСТИ: Објавиће се извештај истраге о убиству које је потресло свет

Novosti online

25. 02. 2021. у 19:17

АМЕРИЧКА администрација припрема се да скине ознаку тајности са поверљивих докумената о убиству саудијског новинара Џамала Хашогија, убијеног 2018.

ЦИА ВЕЧЕРАС СКИДА ОЗНАКУ ТАЈНОСТИ: Објавиће се извештај истраге о убиству које је потресло свет

Фото: Depositphotos

Нови амерички председник Џо Бајден недавно је изјавио да ће „Бела кућа ускоро говорити о том убиству са саудијским краљем“. Од Бајдена да рекапитулира однос са Саудијском Арабијом, односно престолонаследником трона, индиректно оптуженим за убиство које је шокирало свет.

Подсетимо, Хашоги је последњи пут снимљен како улази у амбасаду Саудијске Арабије у Истанбулу, али из ње никада није изашао. Након вишедневног инсистирања готово целе међународне заједнице, као и Турске, на чијем тлу се убиство догодило, Саудијска Арабија је дозволила турским истражиоцима да уђу у просторије амбасаде. Али тада је било прекасно.

Хашогијево тело је склоњено на време, као и кључни докази. Међутим, каснија истрага утврдила је да је Хашоги мучен на посебно бруталан начин и да је највероватније раскомадан и тако, у деловима, изнесен из амбасаде.

Став званичног Ријада је да су убиство починили одметнути припадници тајне службе, који су ухапшени, а петорица је осуђена на смртну казну. Међутим, нико у потпуности није поверовао у ту причу јер се сматра да иза свега стоји саудијски престолонаследник, принц Мухамед бин Салман.

Зашто сада?

У извештај САД о том убиству, који је ће бити објављен данас, требало би да пише да иза убиства „највероватније стоји принц Салман“, односно да га је он највероватније и наредио. То је Ројтерсу открило чак четворо службеника САД.

Према њиховим речима, америчка обавештајна служба - ЦИА била је та која је прикупила највише података за извештај.

Лист „Вашингтон пост“, за који је Хашоги радио, својевремено је написао да је ЦИА кренула од једног позива – оног који је упутио брат престолонаследника, принц Халид бин Салман, који је био саудијски амбасадор у САД у време Хашогијевог убиства.

Принц Халид, који је сада заменик министра одбране, наводно је позвао Кашогија, по налогу брата, односно престолонаследника принца Мухамеда бин Салмана, и тада му је пружио гаранције да ће бити безбедан у амбасади Саудијске Арабије у Истанбулу, у коју је требало да оде како би прибавио папире за венчање са својом девојком.

Принц Халид, међутим, негирао је да је разговарао с Хашогијем.

Ако се неко питао зашто се сада скидају ознаке тајности, ако је ЦИА већ прикупила доказе, амерички медији наводе да се сада поклопио политички тренутак – односно долазак новог председника који има намеру да затегне односе са Ријадом које је претходник Бајдена у Белој кући поприлично олабавио.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)