ЈЕРМЕНСКИ РАТ ОКО "ИСКАНДЕРА" СЕ НАСТАВЉА: Пашињан покушава да смири ситуацију - "Москва се не меша у унутрашњи сукоб у Јеревану"

Бранко Влаховић/Од сталног дописника МОСКВА

25. 02. 2021. у 13:29

ЈЕРМЕНСКИ РАТ ОКО ИСКАНДЕРА СЕ НАСТАВЉА: Пашињан покушава да смири ситуацију - Москва се не меша у унутрашњи сукоб у Јеревану

Фото: ЕПА

ПОСЛЕ сукоба војног врха и премијера Јерменије Николе Пашињана који је сменио начелника Генералштаба генерал-пуковника Оника Гаспарјана и његовог заменика Тирана Хачатарјана, у Јеревану је настала нервоза не само међу официрима, него и у народу.

Премијер Пашињан тврди да ситуацију држи под контролом и намерава да се обрати  народу у поподневним сатима. Због тога је Трг републике пун полициције.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков казао је да са забринутошћу прате ситуацију у Јерменији. У Москви сматрају да је сукоб премијера и генерала унутрашња ствар Јерменије коју Русија сматра важним савезником на Кавказу. Полемика око ефикасности много хваљених руских ракетних система "Искандер" у Јермени довела је до великог сукоба војног врха и премијера.

Дмитриј Песков у четвртак није хтео да коментарише изјаву Пашињана о неефикасности   "Искандера". Песков је казао да је руска војна техника показала своју ефикасност на разним местима у свету.

Да би смирио ситуацију после изјава о неефикасности "Искандера" Никол Пашињан је изјавио данас да намерава да јача сарадњу са Московм у сфери безбедности и у процесу реформе  армије. У четвртак је Пашињан казао да је Русија главни партнер у безбедности  и да ће бити формирана радна група на челу са министром одбране Јерменије која треба да побољша ефикасност војне сарадње са Русијом.

Фото: Министарство одбране Јерменије

Оник Гаспарјан

Премијер Јерменије Никола Пашињан дошао је у жесток сукоб са армијским врхом после чега је сменио начелника и заменика Генералштаба. Генерал-пуковник Оник Гаспарјан (51) начелник Генералштаба и група високих официра била је потписала писмо којим се тражи оствака "неодговорног премијера" Пашињана.

Пре сукоба Николе Пашињана и војног врха премијер је сменио заменика начелника Генералштаба Тирана Хачатарјана који је оценио да је неозбиљна тврдња Пашињана да су  руски ракетни системи "Искандер" били неефикасни у рату против Азербејџана минуле јесени. Јермениски генерали сматрају да је смена Хачатарјана у супротности са националним и државним интересима.

Војни врх Јерменије је оценио изјаве Пашињана као "кратковиде и неоспоноване". Због тога су генерали и пуковници јерменске армије тражили Пашињанову смену. На другој страни Пашињан је такав став руководства армије назвао покушајем државног удара.

Пре сукоба са Генералштабом јерменски премијер Никола Пашињан полемисао је са бившим председником Сержом Саргасјаном око руског ракетног система "Искандер". После критике Сержа Саргасјана зашто није у недавном рату против Азербејџана употребљен ракетни систем "Искандер", који имају Јермени, Пашињан је домаћим новинарима казао да се он показао као неефикасан.

- Оперативно-тактички комплекс "Искандер" је минуле јесени био примењен у одбрани  Нагорног Карабаха. Можда би Саргасјан могао да каже зашто ракете "Искандера" нису  експлодирале или су биле ефикасне само десет посто - казао је премијер Пашињан.

Фото: Министарство одбране Јерменије

Тиран Хачатарјан

А на додатно питање новинара "ар је то могуће" он је рекао да не зна, можда је то оружје осамдесетих година.

Интересантно је да Министарство одбране Јерменије није желело да коментарише изјаву премијера  Николе Пашињана о неефикасности руских система "Искандер".

Пашињан је поручио бившем председнику да не задаје питања на које он зна одговоре. На  тај начин је Пашињан не само одговорио Сержу Саргасјану зашто већ четврти дан рата   није употребљен систем "Искандер" већ га индиректно запитао шта сте куповали од оружја за одбрану од  агресије. И  јерменски генерал-пуковник Мовсес Акопјан који је дао оставку  казао је у новембру да је јерменска армија користила "Искандере", али је додао да не зна   на којим деловима фронта.

"Искандери" које производи Русија први пута су показани у Јерменији у септембру  2016. на паради у Јеревану. Бивши председник Саргасјан је тада изјавио да су "Искандери" купљени да би се направио баланс снага у региону. Руководство у Јеревану је знало да се   Азербејџан интензивно наоружавава јер су имали довољно новца због високих цена нафте и гаса које та земља продаје.

Серж Саргестјан је дао оставаку после великих демонстрација 23. априла 2018. године. Председник Јерменије био је од 2008. до 2018. Премијер Јерменије је био 2007. и  2008. године.

Неозбиљни премијер

После изјаве Пашињана да су руске ракете "Искандер" биле неефикасне новинари портала "Јереван данас" питали су првог заменика Генералштаба Тирана Хачатарјана је ли могуће да ракете нису експолодирале, он је казао да су то неозбиљне премијерове изјаве. Генерал   је упозорио новинаре да не формирају неправилно мишљење о "Искандерима". Поосле те   генералове изјаве уследило је његово експресно смењивање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)