КУРЦ ЗАХТЕВА ЕУ ПАСОШ О ВАКЦИНАЦИЈИ: И без договора Аустрија ће самостално осигурати путовања

Танјуг

25. 02. 2021. у 11:47

КУРЦ ЗАХТЕВА ЕУ ПАСОШ О ВАКЦИНАЦИЈИ: И без договора Аустрија ће самостално осигурати путовања

Фото: Танјуг/АП

АУСТРИЈСКИ канцелар Себастијан Курц захтева од ЕУ увођење европског пасоша о вакцинацији и прети да ће, ако то не буде усвојено, Аустрија наћи начин за успостављање слободе кретања и путовања.

Такав пасош већ има Израел, а желе, како је казао, да уведу и неке друге европске земље. Тим пасошем треба да се омогући поново нормалан живот.

Уочи данашњег Самита ЕУ Курц се ставио на чело оних који подржавају идеје о увођењу пасоша о вакцинацији.

- Желимо што је могуће брже да се вратимо нормалности и максимуму слободе. Све док постоји пандемија и вирус то је могуће само ако будемо имали мере заштите, да ли кроз вакцинацију или тестове - нагласио је Курц у изјави новинарима.

Он је истакао да је због тога потребан европски пасош о вакцинацији који ће омогућити слободно путовање, а тако и одмор.

Курц је најавио да ће с том иницијативом иступити на Самиту ЕУ, и додао да има многе савезнике, пре свега туристичке земље као што су Грчка, Кипар или Малра, али и балтичке државе, Шпанија, Хрватска и Словачка желе овакав сертификат о вакцинацији.

На другој страни Немачка, Белгија и Холандија, али и Француска не желе брзе одлуке с тим у вези, а то је, како је пренела видела недавно министарка за европска питања Аустрије Каролине Едштадлер приликом посете Паризу када је њено залагање за пасош о вакцинацији наишао на затворена врата.

Међутим, Курц види шансу на постизање европског договора. Уколико до тога не дође Аустрија ће, поручује, самостално осигурати слободу кретања и путовања.

Према његовим речима, бројним билатералним споразумима, али само са оним земљама које то желе.

До лета биће нам потребан пасош о вакцинацији, подвлачи Курц.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)