СТИГЛЕ НОВЕ ФОТОГРАФИЈЕ МАРСА: Ровер "Истрајност" послао прве панорамске призоре "Црвене планете" (ФОТО)

Срна

25. 02. 2021. у 08:44

НАСА ровер "Истрајност" послао је на Земљу прву панорамску слику високе дефиниције са површине Марса, саопштила је америчка агенција за истраживање свемира.

СТИГЛЕ НОВЕ ФОТОГРАФИЈЕ МАРСА: Ровер Истрајност послао прве панорамске призоре Црвене планете (ФОТО)

Фото: Танјуг/АП

Фотографија која покрива пун круг састављена је од 142 слике снимљене 21. фебруара камером "масткем-з".

Слика приказује пусту област са геолошким формацијама, укључујући стену са усецима од ветра и ивицу кратера Језеро, гђе се ровер спустио прошле седмице.

НАСА је саопштила да ће модерна камера помоћи научницима да испитају атмосферске услове у кратеру и идентификују са даљине врсте стена и седимената које треба испитати уз помоћ роверових инструмената.

Џим Бел, истраживач са Државног универзитета Аризоне, који предводи операцију са камером "масткем-з", рекао је да слика потврђује да се ровер спустио на идеалном месту, пренела је агенција ДПА.

"Истрајност" је путовао свемиром близу седам месеци после лансирања из Кејп Каневерала у Флориди.

Научници се надају да ће у кратеру Језеро пронаћи доказе да су у прошлости на Марсу постојали микроби. Марс је имао воду на површини пре више милијарди година, а на томе је заснована претпоставка да је на планети можда постојао и неки облик живота.

"Истрајност" ће најмање две године истраживати површину Марса, његову геологију и климу, а сакупиће и узроке стена и тла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)