ГДЕ ЋЕ ИЗБИТИ РАТ РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ? Војни експерт открио три тачке због којих може почети нови светски сукоб!

Новости онлине

24. 02. 2021. у 18:34

ГДЕ ЋЕ ИЗБИТИ РАТ РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ? Војни експерт открио три тачке због којих може почети нови светски сукоб!

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

РУСКИ војни експерт и пуковник у пензији Виктор Баранец рекао је да постоје три критичне географске тачке на којима у блиској будућности може доћи до рата Русије и САД, пише Риа Фан.

Према његовом мишљењу, ризик од рата нуклеарних сила је највећи на Црном Мору, у Донбасу и на Арктику. 

Тензије у Црном мору су повезане са америчким амбицијама у том региону, растућим војним присуством Вашингтона у Румунији и западном подршком украјинским оружаним снагама.

У Донбасу ризик од руско-америчког рата постоји због чињенице да Кијев претендује да поврати Крим, као и Доњецку и Луганску народну републику. Сједињене Државе већ годинама снабдевају украјинску војску новим оружјем. Ризик је додатно повећан због планова за стварање "малог НАТО пакта", који би обухватио све земље које формално не могу да се придруже северноатлантској алијанси.

Баранец истиче да ће рат почети ограниченим нападом на Русију са територије Украјине, Грузије или Молдавије. Као одговор биће нанети удари не само по нападачима, већ и по свим центрима моћи у којима је донета одлука о нападу.

Арктик може постати средиште сукоба због богатства ресурсима, као и стратешки важног Северног морског пута, истакао је Баранец. Америчка војска и морнарица тешко могу доминирати леденим беспућима, пре свега због близине и супериорности Русије, као и због чињенице да Вашингтон нема довољно ледоломаца. У тој области Американци ће се позивати на међународно право како би ограничили Русију.

Виктор Баранец/Фото: Принтскрин

- Почиње озбиљна борба за законска права експлоатације на Северном морском путу. Американци су већ јасно рекли да не хају за руске услове, и да намеравају да следе своја сопствена правила. Нисмо ми за џабе распоредили дивизије на Чукотки. А Вашингтон је већ послао читав ваздухопловни пук на Аљаску. Почело је да варничи - рекао је Баранец.

Раније је Јапан, стратешки важан савезник САД, неочекивано донео самосталну одлуку о коришћењу Северног морског пута. Јапански амбасадор у Русији Тоехиса Кодзуки је рекао да је за њих чак 40 одсто ефикасније да користе СМП у односу на традиционалне путне правце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ban Kulin

24.02.2021. 18:55

Na ove izazove moguće je vrlo lako odgovoriti; najpre treba objediniti Rusiju i Belorusiju u jednu državu, a zatim treba pokrenuti kampanju o obnovi Kijevske Rusije, što će kao ideja osim Rusa iz Dombasa i Luganska privući i brojne Ukrajince, pre svega one koji pripadaju zvanićnoj Ukrajinskoj crkvi Moskovske patrijaršije kao i sve one Ukrajince koji ne pripadaju toj crkvi, a izjašnjavaju se da govore ruskim jezikom kao svojim maternjim jezikom što bi skupa bila većina u Ukrajini, to bi, dakle, u Ukrajini stvorilo potrebnu većinu za političku reintegraciju sa Moskvom. ovako bi bio rešen problem u Crnom Moru i Pridnjestrovlju, a problem sa Arktikom bi se rešio prodajom manje grupe ostrva u Severnom ledenom okeanu kineskoj strani, čime bi Kina postala arktička zemlja, pa bi zajedno sa Moskvom kao ruski saveznik nastupala prema Americi, Rusi bi tako u svoj konflikt sa Amerikom uvukli i Kineze na svojoj strani.

Gio

24.02.2021. 23:20

@ban Kulin - Dobra ideja. Ali sa severa napasti rusiju je skoro ne moguće jer severna flota uvek prva dpbije najbolje podmornice, brodove rakete i mnogo je protiv podmorničkoh i brodskih mina, najbolji pvo sistemi, mreža radara takodje najsavremenijih. Sa juga nemoguće od kine, Indije jer si saveznici, a u siriji već omaji dosta opreme, sa strane alkaske tesko zboh kamčatke i kurilskih ostrva ker ima služe na prirodna odbrana pored pvo sitema i kake avijacije. Evropa se plaši rata pa i manjeg obima jer mnogo imaju da izgube. Svakako je dobra ta ideja sa belorusijom i rusijom ali ne verujem u potpuno spajanje jer su belorusi šuplji sto se tiče vojnih struktura i mislim da ruski generali ne veruju previše beloruskim ali mofli bi tu da urade nešto. Dnr i Lnr da se spoje sa rusijom ili opet bar vojnim sporazumom. Ako je savezništvo rusije i kine jako, onda je NATO u problemu pa i rusko indijsko savezništvo. Malo ke problem što se kinezi ne mirišu sa indijom a da nike tako trojno savezništo tipa rusija, kina i Indija bi bilo ne pobedivo. Rupa je pakistan, mada opet ovi su prejaki sada.

Lucky

24.02.2021. 23:46

@ban Kulin - Al lupetas.Belorusuja Rusiji nije.mnogo potrebna vsc obrnuto. Naravno da nesto i Rusija ima od toga. Sto se tice ,,Kijevske Rusije ,,kako si je nazvao ,upravo to je i dovelo do sukoba.Za Rusiju je trenutno ,bar sto se Crnog mora i nkvokomponovanih nato drzava tice,najbolja opcija i najbrza ,nuklearne baze u Srbiji.Time bi napravili sebi otstupnicu da uh ne napadaju iz Italije ,albanije,hrvatske ,slovenije,madjarske,Austrije ,Grcke,bugarske i Rumunije. Jer bi mogli odatle vrlo lako i brzo da deluju,a imali bi vremena da pripreme i odbranu.

vladimir

17.03.2021. 00:57

Ponavljam, za neupućene, najveća NATO bezbednost je Ruski razum i strpljenje, a kada to prestane, nastaje MRAK i to prvo u Americi! Ovo je holivudsko "šepurenje" bivše sile čiji KOMPLEKSI vrtoglavo rastu jer se teško mire sa gubitkom pozicije svetskog hegemona! Ne daj bože sukoba /tako se kaže/ a sve što nije rusko, NEĆE izaći iz Crnog mora, i ne samo iz njega! Ja bih /iskreno/ voleo da Rusi REŠE "slučaj amerika", krajnje je vreme!