СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: САД ће пратити организације укључене у изградњу „Северног тока 2“

Новости онлине

22. 02. 2021. у 22:35

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе ће наставити да надгледају организације укључене у изградњу „Северног тока 2“ због могућих санкција, изјавио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: САД ће пратити организације укључене у изградњу „Северног тока 2“

Фото: АП

„Наставићемо да проучавамо организације укључене у потенцијално санкционисане активности“, рекао је Прајс на редовном брифингу.

Он је подсетио да су у извештају поднетом америчком Конгресу у петак само руски брод „Фортуна“ и његов власник компанија „КВТ-РУС“ означени као субјекти санкција. Они су у понедељак стављени на другу узастопну листу санкција.

Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе су такође Конгресу дале списак од 15 организација које су „у доброј намери“ прекинуле своје активности на гасоводу и због тога „у овом тренутку“ нису предмет америчких санкција.

Прајс је додао да ће САД обавештавати Европљане о дејствима везаним за „Северни ток 2“.

„Ништа што радимо неће бити изненађење за наше савезнике и партнере“, одговорио је Прајс на питање да ли ће се санкције гасоводу координирати са Европљанима.

„Наставићемо да радимо са Немачком, са нашим савезницима и партнерима, на циљевима енергетске безбедности које је прогласила сама Европа“, додао је Прајс.

Такође је демантовао да се став Стејт департмента о гасоводу на било који начин променио због чињенице да се на списку санкција не налазе додатне компаније и организације укључене у изградњу „Северног тока 2“.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године, услед чега је швајцарска компанија „Олсиз“ била приморана да заустави радове на полагању цеви.

САД сматрају да је ово политички пројекат који прети енергетској безбедности Европе. Руска страна више пута је изјављивала да је пројекат апсолутно комерцијалан и конкурентан и истицала да он не подразумева обуставу транзита руског гаса преко Украјине у ЕУ.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)