УКРАЈИНА ОПТУЖУЈЕ РУСИЈУ: Покушали да украду пројекат „тајног“ тенка

Новости онлине

22. 02. 2021. у 18:51

КОНТРАОБАВЕШТАЈНА агенција Службе безбедности Украјине (СБУ) привела је „агента руске обавештајне службе“ који је покушавао да преда нацрте „тајног“ тенка Т-84БМ „Оплот“, наводи се на сајту службе.

УКРАЈИНА ОПТУЖУЈЕ РУСИЈУ: Покушали да украду пројекат „тајног“ тенка

Фото: Принтсцреен

Према изјавама контраобавештајаца, Украјинац, кога су наводно регрутовали представници Генералштаба оружаних снага Русије, хтео је да узме техничку документацију за развој и производњу тенка „Оплот“. Служба безбедности Украјине информације о овом оклопном возилу назива „тајним“.

„Руски агент“ је покушао да придобије сарадника конструкторског бироа за машиноградњу у Харкову, који се бави развојем тенка. Под контролом оперативаца СБУ 'агент' је од службеника бироа добио узорке техничког материјала и предао фотокопије „представнику руских специјалних служби“.

Мушкарца су задржали у тренутку док је добијао комплет техничке документације, која има ознаку за ограничен приступ. Против притвореника покренут је кривични поступак према првом делу члана 111. Кривичног законика Украјине (велеиздаја).

У саопштењу није наведена судбина „представника руских специјалних служби“, који је добио копије „тајних“ докумената.

„Оплот“ се у Кијеву сматра најновијим оклопним возилом. Тенк је модернизована верзија Т-80УД направљена у СССР-у и у вези са њим не постоји ништа тајно за Русију.

Украјинска војска је неколико пута изјављивала о озбиљним недостацима тенка „Оплот“ у условима сличним реалним војним сукобима. Модификовани украјински Т-48 учествовали су у Немачкој 2018. године у тенковском биатлону „Strong Europe Tank Challenge“ и освојили осмо место од укупно осам екипа. Посада тенка се тог дана жалила на квар у механизму за пуњење, због чега два од три тенка нису могла да пуцају.

Бивши украјински војни официр Алексеј Бобовњиков, који је је раније руководио тенковским водом, приметио је да „Оплот“ није тенк следеће генерације и да „није перспективан“. Производни капацитет погона није у могућности да произведе велики број тенкова. Док Украјина обезбедити једну тенковску бригаду стотинама возила, проћи ће десет година, а „Оплот“ ће застарети, нагласио је он.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)