НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ: Неки микроорганизми са Земље могу да преживе и на Марсу

Новости онлине

22. 02. 2021. у 17:37

ОБЛИЦИ живота који постоје на Земљи могли би привремено да преживе у атмосфери сличној Марсовој, показала је нова студија НАСА.

НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ: Неки микроорганизми са Земље могу да преживе и на Марсу

Фото: Депоситпхотос

Ово истраживање научницима даје увид у могућност експлоатације окружења изван наше планете.

Заједничка студија научника НАСА и немачког Центра авијације и космонаутике (ДЛР) тестирала је издржљивост микроорганизама након што су их у балонима лансирали у простор са условима сличним онима који владају на Марсу.

„Успешно смо тестирали нови начин излагања бактерија и гљивица условима сличним онима на Марсу, користећи научни балон за преношење наше експерименталне опреме до земљине стратосфере“, рекла је Марта Филипа Кортесао из ДЛР-а, лидерка студије.

Студија о микроорганизмима послатим у стратосферу је објављена у часопису Frontiers in Microbiology.

„Због дуготрајних мисија с посадом на Марсу морамо да знамо како би микроорганизми преживели на Црвеној планети, јер неки од њих могу представљати здравствени ризик за астронауте“, каже ауторка студије Катарина Сиемс из немачког Центра авијације и космонаутике.

„Поред тога, неки микроби могу бити од непроцењивог значаја за истраживање свемира. Они би нам могли помоћи да производимо храну независно од Земље, што је пресудно када смо далеко од наше планете“, додаје она.

Микроби су лансирани у „Марсбоксу“ који је одржаван под притиском еквивалентним атмосфери Марса и који је био пун вештачке атмосфере током читаве мисије.

„Послата су два слоја узорака, а доњи слој је био заштићен од зрачења. То нам је омогућило да раздвојимо ефекте зрачења од осталих тестираних услова: исушивања, атмосфере и флуктуације температуре током лета“, онјашњава Кортесао.

„Узорци горњег слоја били су изложени више од хиљаду пута вишем УВ зрачењу од нивоа који могу изазвати опекотине на нашој кожи“, додаје.

Студија је открила да, иако нису сви микроби преживели путовање, црна плесан Aspergillus niger може да настави живот након повратка. Иста плесан је раније откривена на Међународној свемирској станици.

Истраживање наглашава важност микроба у истраживању могућности за живот и опстанак људи ван наше планете, преноси Индепендент.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)