ИСТОРИЈСКИ САСТАНАК У СОЧИЈУ: Путин и Лукашенко разговарали "очи у очи" (ВИДЕО)

Novosti online

22. 02. 2021. у 15:12

ИСТОРИЈСКИ САСТАНАК У СОЧИЈУ: Путин и Лукашенко разговарали очи у очи (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

САСТАНАК руског председника Владимира Путина и белоруског лидера Александра Лукашенка одржан је у Сочију.

Путин је приметио да се сарадња тражи на различитим нивоимa. Нагласио је да Русија остаје највећи трговински партнер суседне републике.

- Задовољство ми је да констатујем да се ниво интеракције, стратешког партнерства, савеза потврђује, а Русија остаје највећи трговински и економски партнер Белорусије - око 50 процената, ми смо највећи инвеститор - рекао је Путин.

Лидер Русије је додао да се укупне инвестиције у белоруску економију процењују на више од 4 милијарде долара.

Лукашенко је приметио да је финансијска помоћ коју је Москва пружила Минску била благовремена и важна.

- Требало би да знате да новац нисмо бацили, улажемо у производњу, купујемо огромну количину сировина и компонената из Русије, а овај обим непрестано расте. Ако спроведемо пројекте које смо одобрили, онда ће се увоз из Руске Федерације знатно повећати - очекује белоруски лидер.

Председници су разговарали и о вакцинама против корона вируса. Лукашенко је најавио развој белоруског лека заснованог на руским технологијама.

- Најефикаснија вакцина је руска. Препозната је у целом свету, без обзира како је неко исмевао. Ово је најефикаснија вакцина - рекао је председник републике.

Приметио је да би без подршке Русије државе тешко могле да организују вакцинацију. Путин је подсетио да ће нове пошиљке "Спутњика V" бити испоручене Белорусији у фебруару и марту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)