УЦЕНЕ САЈБЕР ВИРУСИМА: Хакери без скрупула ударају на здравствене установе Француске, угрожени лечење и лични подаци

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

21. 02. 2021. у 21:48

УСРЕД пандемије, болнице ових дана нападају и електронски вируси, с циљем криминалних група да што више зараде у овој тешкој ситуацији.

УЦЕНЕ САЈБЕР ВИРУСИМА: Хакери без скрупула ударају на здравствене установе Француске, угрожени лечење и лични подаци

Фото АП

Два болничка центра у Француској, са више болница у саставу, тако су у кратком року била мете сајбер напада, од стране оних који не презају да ударе тамо где је за човечанство најтеже, а за њих најлакше.

Средином месеца, сви рачунари су одједном, пред зору, показали црне екране у болничком центру у Вилфраншу на Саони, који има чак 2.500 кревета. Недељу дана раније, слична ситација се збила у Даксу. Пре два месеца, на мети је био болнички центар у Руану. Слични напади се догађају и у САД, Немачкој...

Болнице, тренутно, нажалост, представљају идеалну мету нападача без скрупула. Особље је исцрпљено због пандемије па није увек сконцентрисано да се брани од електронских пирата, а хитно им је потребно враћање пуне оперативне способности...

Најчешће је у питању најобичнији мејл, који, када се неопрезно отвори, блокира цео систем. Систем у болницама се у таквим случајевима враћа на начин рада осамдесетих година прошлог века. Нападнуте болнице раде успорено, операције се одлажу, а нови пацијенти шаљу у друге центре. Оглувели су чак и телефони. За утеху, уверавају да безбедност пацијената на интензивној нези није угрожена.

Власти поручују да нипошто не треба плаћати откупнину. Истрагу преузима национална агенција задужена за борбу против пирата који ризикују 10 година затвора.

ОТКУП У БИТКОИНИМА

Висина тражене откупнине у биткоинима се не износи у јавности, али је јасно да се ради о милионима. Зна се да је уцењивач који је напао болницу у Вилфраншу 2018. зарадио три милиона долара. Прошле године је на овај начин инкасирано 60 милиона, а све укупно до сада болнице су уназад неколико година платиле 150 милиона долара, процењују француски медији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)