КОРОНА У ФРАНЦУСКОЈ: Нови сојеви затварају школе

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

21. 02. 2021. у 15:19

КОРОНА У ФРАНЦУСКОЈ: Нови сојеви затварају школе

Фото: ЕПА

ФРАНЦУСКЕ власти уводе у школама од понедељка тест на корона вирус из пљувачке, уз очекивање да то убрза процедуру утврђивања постојања заразе. Тестови ће се уводити постепено, како се која територијална група ђака буде враћала у школске клупе после распуста.

Министар образовања Жан Мишел Бланке је најавио између 50 и 80 хиљада тестова на почетку, да би се касније вршило и 200.000 тестирања недељно.

Приоритет ће, за сада, имати ученици у основним школама.

Иако власти одавно истичу да школе нису место значајног ширења епидемије, јасно је да су и ђаци, иако у мањој мери, вектор преноса болести. Због тога је ојачан санитарни протокол, нарочито када се ради о варијантама ковида 19.

Што се тиче британског соја, и даље је на снази правило да се цео разред шаље у кућни карантин, када се појаве три случаја заразе, док се наставници не сматрају обавезно и особом у контакту. Међутим, када се ради о јужноафричкој и бразилској варијанти, министар је прецизирао да само један случај ова два соја може да проузрокује затварање целе школе.  

Према најновијим подацима, у Француској се за један дан заразила 22.371 особа, док их је преминуло 183. На болничком лечењу је 25.269 људи, од којих је 3.369 на реанимацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)