ПУТИН ЗОВЕ РАДНИКЕ: У Русији због помањкања радне снаге олакшавају долазак страних радника

Бранко Влаховић дописник из Москве

21. 02. 2021. у 00:10

РУСКИМ грађевинарима и пољопривредницима мањка радна снага па је председник Владимир Путин дао задатак влади да размотри питање лакшег доласка радника из других земаља.

ПУТИН ЗОВЕ РАДНИКЕ: У Русији због помањкања радне снаге олакшавају долазак страних радника

Фото Н. Фифић

У влади не скривају да на градилиштима широм Русије нема довољно радника и због тога постоји опасност да се касни са изградњом станова. Због тога ће руска влада до 1. марта морати да предложи како да се реши проблем недостатка радне снаге, а и да се ограничи раст цена грађевинског материјала.

Грађевинари се жале да им због пандемије короне на градилиштима фали 40 до 50 одсто потребних радника. Власници грађевинских компанија замолили су власти да се омогући повратак гастарбајтерима, а у писму потпредседнику владе Марату Хуснулину кажу да се проблем може решити ако се отвори авионски саобраћај са земљама централне Азије тј. бившим совјетским републикама. Велики проблем је што тамо где и има авионског саобраћаја цене карата су врло скупе, а у тим земљама није лако добити ни потврду о тестирању на корону у сертификованим лабораторијама којих је веома мало.

ПРЕСТОНИЦА Москви хронично недостају станови, Фото АП

Није тајна да већина грађевинских компанија у Русији ангажује раднике из централне Азије јер су они најјефтинији. Уз плате за које раде гастарбајтери из Таџикистана, Киргистана и других бивших совјетских република, тешко је наћи грађевинце Русе, али и Србе. Због све мањих плата, у Русији је значајно опао број радника из Србије. Грађевински инжењер из Ниша Сашко Ђорђевић који годинама ради у једној од највећих турских грађевинских компанија, каже да и они имају већину радника за грубе радове из Киргистана и Узбекистана.

- Некада су у турским компанијама углавном радници били Турци. Сада је и до 90 одсто неквалификованих радника из бивших совјетских република. Они зарађују месечно од 35 до 40 хиљада рубаља, што је највише 430 евра. Боље зарађују они који раде фасаде и друге компликованије послове. Они могу да зараде и по хиљаду евра. Осим плате ти радници имају бесплатну храну и спавање у контејнерима - објашњава Ђорђевић.

КАСНИ СТАНОГРАДЊА

ЗБОГ ситуације са страним радницима, децембра прошле године у Русији је предато десет одсто мање изграђених станова него 2019. Мања понуда станова условила је и дизање цене квадратног метра, па је Путин још 21. јануара тражио од Владе да анализира шта све треба урадити да не поскупљују станови. Све то угрожава и планове руског државног руководства да се годишње гради 120 милиона квадратних метара, а лани је почела и акција давања хипотекарних кредита са каматом од 6,5 одсто.

Грађевинар из Шапца Драган Глигорић, који годинама има своју фирму у Русији, додаје да је наших људи све мање, јер су реалне зараде све ниже.

- Наши људи, власници фирми, присиљени су да запошљавају раднике из централне Азије. То је главни разлог што су се многи вратили у Србију, јер добар мајстор може да заради и тамо, а притом је код куће са породицом - објашњава Глигорић.

Он истиче да је неоспорно да су наши мајстори који раде завршне радове знатно бољи од радника из бивших совјетских република. Али, инвеститори нису спремни да плаћају више, па је то разлог што је наших грађевинара све мање.

Велики број страних радника се вратио кући у време карантина, у пролеће 2020, јер су послодавци престали да их плаћају. Истраживања московске Више школе економике показују да је највећа потражња за неквалификованом радном снагом. Грађани Русије не желе да раде физички тешке, а слабо плаћене послове. Због тога доцент Јелена Вакуљенко каже да нису у праву они који тврде како гастарбајтери одузимају посао Русима. Домаћи грађевински радници нису уопште заинтересовани за послове због којих у Русију долазе странци.

Необразовани радници из иностранства прихватају и слабо плаћене послове, као и смештај у контејнерима. Осим тога, за домаће раднике морају да се плате порези и доприноси који износе око 45 одсто бруто плате.

Велики је проблем и пад рубље у односу на долар и евро у прошлој години. Рубља је ослабила за готово 20 одсто, па су и реалне зараде гастарбајтера за толико мање.

Ипак, многи радници из Узбекистана, Таџикистана, Киргизије, хтели би сада да се врате у Русију јер у њиховим земљама посла и пара има још мање. И Влада Киргизије је заинтересована да што више младих људи оде у печалбу у Русију јер се тако смањује број незапослених, а гастарбајтери шаљу зарађени новац кући и тако помажу својима.

Исто жели и Таџикистан због чега је председник владе Кохир Расулзода недавно долазио у Москву, да разговара о нормализацији авионског превоза. Председник Таџикистана Емомали Рахмон је крајем прошле године казао да због затварања граница око 80 одсто миграната није могло да оде да ради у иностранство. Само у Русији је до пандемије короне радило између 700.000 и милион људи из Таџикистана. У добрим временима они су из Русије, према подацима централне банке, слали око три милијарде долара годишње, а сада се та сума смањила за 40 одсто. Велики је проблем што власти Таџикистана не могу да обезбеди посао својим грађанима и за њих је одлазак на рад у иностранство једини излаз.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)