ГЕЈТС "УДАРА" НА КРАВЕ ЈЕР КВАРЕ ПЛАНЕТУ: Контроверзни мултимилијардер најавио шокантне еколошке пројекте

Ивана Станојевић

21. 02. 2021. у 09:00

ЧОВЕК који је пола планете окренуо против себе, контроверзни мултимилијардер и оснивач информатичког џина "Мајкрософта", Бил Гејтс, не престаје да долива уље на ватру.

ГЕЈТС УДАРА НА КРАВЕ ЈЕР КВАРЕ ПЛАНЕТУ: Контроверзни мултимилијардер најавио шокантне еколошке пројекте

Фото АП

Недавно је промовисао такозвани Зелени манифест, а сада уз исту, еколошку аргументацију, захтева од богатих да користе синтетичку говедину.

У заштити планете од човека, најављује и своје улагање у конструкцију грађевинског материјала који ће заменити цемент!

Више од шест одсто штетне емисије гасова који једу озонски омотач потиче од производње цемента, вели Гејтс, и додаје да озонске рупе гризу једину гаранцију за нормалан живот човечанства. Да би се тај драгоцени слој очувао емисију штетних гасова, сматра он, потребно је свести на - нула. Производња цемента, главног састојка бетона, без ког нема савременог грађевинарства, тражи много енергије. Осим тога, хемијски процес у коме настаје цемент, ослобађа огромну количину угљен-диоксида.

- Не можемо ускратити човечанству цемент, односно бетон, јер би сва градња стала - каже Гејтс.

- Оно што му, међутим, можемо понудити јесте еколошка алтернатива, која је јефтинија.

ОД "АЛИБАБЕ" ДО ПАНДЕМИЈЕ

ФОНДАЦИЈА Била и Мелинде Гејтс, својеврсни хеџ фонд у који се улаже новац да би се вратио увећан профитом, при крају четвртог квартала 2020. године, пријавила је више од 22 милијарде долара капитала. Продаја деоница "Убера" и "Алибабе", знатно је допринела овој суми. Као своје циљеве наводи решавање горућих проблема човечанства (сиромаштво, болести, несташица хране и пословних могућности). У опсег интересовања укључени су глобално загревање и пандемије.

ГЕЈТСОВА стратегија "Златна милијарда", која подразумева смањење човечанства на ту, за њега, "идеалну меру", није много додиривала већину људи, све док није избила пандемија вируса корона и док није стартовала масовна имунизација. Тада је његова теорија о златној милијарди практично објаснила зашто је Гејтс толико заинтересован да улаже у развој вакцине против ковида 19. Све више људи почело је да верује да је Гејтсов капитал, пласиран у развој цепива против вируса корона, управо корак на путу ка остварењу тог циља, односно, драстичног смањења броја људи на Земљи, којих је данас око 7,8 милијарди. Пројекција УН каже да ће 2024. године на Земљи бити осам милијарди људи, 2037. девет, средином века десет, а 2087. године, 11 милијарди душа.

Све је мање људи који мисле да се Гејтс руководи добрим намерама и да, како тврди, улаже у будућност човечанства. Тако је "сумњив" и његов апел да се, употребом синтетичке говедине, смањи ефекат стаклене баште, погубан по озонски омотач и опстанак биљних и животињских врста на планети.

- Сиромашни, којих је на Земљи 80 одсто, не треба да једу синтетичко месо, али петина богатих треба то да уради - казао је, у интервјуу за "Технолоџи ривју", овај светски владар из сенке.

- САД и Азија предњаче у гајењу говеда којих је на свету око 1,4 милијарде, па замислите, колико је то рупа у озонском омотачу!

ОД забринутости, само је корак до онога што је Гејтсу главно интересовање, а то је профит. У наредној деценији тржиште вештачког меса биће вредно 140 милијарди долара, што чини десетину садашњег укупног тржишта. Развијене европске земље, међу којима предњачи Немачка, одавно заговарају смањење потрошње меса због чињенице да гајење стоке, посебно говеда, доводи до рапидног повећања емисије штетних гасова који нагризају озонски слој.

Уз стимулацију обновљивих извора енергије, Немачка је еколошки образовала своје становништво у правцу приклањања вегетеријанској и веганској исхрани. Идеја о вештачки гајеној замени за говедину, пласира се сада према оним слојевима становништва који су остали у табору "месоједа". Уз говедину, Немцима се већ увелико сервира идеја различите хране настале у епрувети, па је тако недавно промовисана фабричка производња вештачког кавијара, који, наводно, има укус идентичан правом.

Представљајући Гејтсов "Зелени манифест", "Фајненшел тајмс" назива овог мултимилијардера филантропом. У истој реченици, међутим, констатује да "Гејтс нуди четири промућурне идеје за помоћ бизнису, који се отвара на подлози климатске кризе". Реч је о опробаној Гејтсовој тактици: створи проблем, па нађи решење.

А, најновији сплет решења нуди, наводно, Гејтсова нова, управо промовисана књига "Како избећи климатску катастрофу: чиме располажемо, а који су потези нужни". Ако наука није препознала горућа питања која треба да решава, ту је овај маг узрочно-последичних веза.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

baunti

21.02.2021. 09:26

Nisam Gejtsov obožavaoc, ali ovdje je u pravu. Još prije desetak godina sam pročitao statistiku koja kaže da su u SAD goveda odgovorna za oko 15% ukupne oslobođene količine CO2 - isto koliko i sva vozila na ulicama. U Indiji recimo, ta cifra je u korist goveda, jer ih ima mnogo i ne ubijaju ih. Ne vidim ni veliki problem sa "zlatnom milijardom" jer je činjenica da je ljudi previše na Zemlji, i da prirodne resurse trošimo brže nego što se oni obnavljaju. Trenutno nam trebaju 3 i po planete da bismo pomirili naše potrebe, a vremenom će trebati i više. U mnogim zemljama skoro da više nema šuma, prirode, a da ne govorim o životinjama. Na zlatnu milijardu ne moramo doći ratom, glađu, ili na neki brutalan način... Ali možda obrazovanjem...