САМИТ ЛИДЕРА Г7: Теме супротстављање Кини, корона и светска економија, Бајден по први пут на скупу

Танјуг

19. 02. 2021. у 19:04

ПРЕДСЕДНИК Сједињених Америчких Држава Џо Бајден данас први пут присуствује састанку лидера Г7, на којем се разговара о борби против корона вируса, отварању светске економије и супростављању Кини.

САМИТ ЛИДЕРА Г7: Теме супротстављање Кини, корона и светска економија, Бајден по први пут на скупу

Фото АП

Британски премијер Борис Џонсон је на отварању виртуелног састанка поздравио нова лица, председника Бајдена и новоизабраног италијанског премијера Мариа Драгија и позвао на утврђивање плана за обноваљање глобалне економије, тешко погођене пандемијом која је однела 2,4 милиона живота, преноси Глас Америке.

"Желимо да сарађујемо на томе да из пандемије изађемо бољи - што је слоган који је Џо користио неколико пута. Можда га је узео од нас, а ја сам га свакако узео од неког другог", рекао је Џонсон.

Додао је да је "Г7 веома важан форум" и да су лидери уједињени у погледу многих светских питања, било да је реч о ставовима о пучу у Мјанмару или привођењу Алексеја Навалног у Москви.

"Бајден ће се током састанка усредсредити на глобални одговор на пандемију, укључујући производњу вакцине, дистрибуцију залиха и борбу против нових жаришта", саопштила је у четвртак портпаролка Беле куће Џен Псаки.

Додала је да ће такође "разговарати о опоравку глобалне економије, између осталог и о томе колико је важно да све индустријски развијене земље и даље пружају економску подршку за опоравак, као и да се поспеше глобалне улоге да би се решили економски изазови, попут оних који долазе из Кине", преноси Глас Америке.

ЛИДЕРИ Г7 ОТВОРИЛИ ПИТАЊЕ УЛОГЕ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА

Председник Француске Емануел Макрон и други лидери који учествују на видео самиту Г7 отворили су питање улоге друштвених мрежа у очувању слободе изражавања и регулисања области јавних комуникација, саопштили су данас француски званичници.

"Ово питање је поставила неколицина лидера, укључујући и нашег председника", одговорио је један високи француски званичник на питање новинара Ројтерса о одлуци Фејсбука да уклони информативне садржаје са свог аустралијског веб сајта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)