СТУДИЈЕ ПОТВРДИЛЕ: Фајзерова вакцина спречава ширење вируса

Новости онлине

19. 02. 2021. у 17:08

ФАЈЗЕРОВА вакцина против ковид-19 у великој мери смањује пренос вируса, утврдиле су две израелске студије, дајући одговор на једно од највећих питања која прате глобалне напора да се оконча пандемија.

СТУДИЈЕ ПОТВРДИЛЕ: Фајзерова вакцина спречава ширење вируса

Фото: Ј.С.

Анализа података у студији израелског Министарства здравља и компаније Фајзер открила је да вакцина развијена са немачким БиоНТеком смањује инфекцију, укључујући асимптоматске случајеве, за 89,4 одсто, а код симптоматских за 93,7 одсто, преноси Гардијан.

О налазима студије, која још нема рецензију, али је заснована на националној бази података која је једна од најнапреднијих на свету, прва је известила израелска новинска кућа Инет касно синоћ

Одвојена студија израелског медицинског центра Шеба објављена данас у медицинском часопису Лансет открила је да је међу 7.214 болничког особља које је примило прву дозу у јануару дошло до смањења симптома ковид-19 од 85 одсто у року од 15 до 28 дана.

Потребно је више истраживања да би се донео коначан закључак, али ове студије међу првима су које сугеришу да вакцина може зауставити ширење корона вируса, а не само спречити да се људи разболе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)