СМРТОНОСНИ ЗАГРЉАЈ АМЕРИЧКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА: Нови потези дипломата САД у Москви открили бескрупулозно лицемерје Вашингтона

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

19. 02. 2021. у 10:13

МИНИСТАРСТВО спољних послова Русије предложило је страним дипломатама акредитованим у Москви и њиховим породицама бесплатну вакцинацију ,,Спутником V".

СМРТОНОСНИ ЗАГРЉАЈ АМЕРИЧКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА: Нови потези дипломата САД у Москви открили бескрупулозно лицемерје Вашингтона

Фото: ЕПА

Ради се о цепљењу око 12 хиљада особа. Прве су се одазвали том позиву дипломате Србије, на челу са амбасадором Мирославом Лазанским, а затим и дипломатe из мањег броја земаља ЕУ као и из Јужне Америке, Азије и Африке.

Фото: АП

Интересантно је да се амерички амбасадор Џон Саливен захвалио на понуди домаћина, али не жели да се вакцинише ,,Спутником V" већ чека америчку вакцину. За разлику од њега, један број диполомата запослених у амбасади САД одлучио да се се ипак цепи ,,Спутником-V".

Један дипломата САД у Москви је изјавио америчким новинарима да је понижавајуће то да најбогатија земља на свету не може да вакцинише своје дипломатске представнике, већ чека да то учине дарежљиви домаћини.

Није тајна да Вашингтон није могао гарантовати доставку своје вакцине у Москву, па су америчке власти одобриле својим дипломатaма да се могу вакцинисати ,,Спутњиком-V", мада он није регистрован у САД.

У МИП-у Русије не искључују могућност да Русија преда документацију за регистрацију ,,Спутњика V" и у САД.

Вест о вакцинацији америчких диопломата у Москви ,,Спутником-V" можда не би заслужила пажњу, да се не ради о парадоксалном понашању дипломата САД. И док руководству у Вашингтону не смета да њиховe дипломатe у Русији приме ,,Спутник-V", у Украјини су средином октобра прошле године сугерисали властима у Кијеву да не купују руску вакцину јер ,,још није проверена". Препорука да се не користи руска вакцина објављена је на сајту америчке амбасаде у Кијеву.

Фото: ЕПА

Америчкe дипломате у Кијеву су правилe притисак на домаћине да не прихвате предлог да се руска вакцина производи у једној од фармацетских фабрика у Украјини.  Очекујући да ће добити западну вакцину, власти у Кијеву су одбиле ,,окупаторску вакцину", али ни до сада нису добили ни европску, а ни америчку. Лагали су месецима народ да кинеска вакцина само што није стигла. Јасно је да су у Кијеву попустили западном притиску у нади да ће и на тај начин показати политичку лојалност, а то што је буктала корона, за њих није било важно.

Социолошка истраживања у Украјини су показала да велики број грађана сматра да, ако је руска вакцина ефикасна, треба је набавити, али ко за било шта, осим на изборима, пита народ. Министар здравља Украјине Максим Степанов је 13. октобра казао да сматра да, ако Светска здравствена организација сматра да је руска вакцина добра, треба је набавити као и све остале. Али, већ следећег дана, исти министар је демантовао себе рекавши да Украјина неће купити ,,Спутник V" ни у каквој ситуацији. Зашто је Степанов променио став брзо се сазнало. Њега је на вечеру позвала америчка отправница послова Кристина Квин и објаснила му да не треба набављати ,,Спутник V". Коментари грађана Украјине били су пуни гнева, а многи су понављали исту реченицу: Види се ко заправо влада Украјином.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)