КОЈИ ЈЕ БОЉИ СУ-57 ПРОТИВ Ф-35: Ловци пете генерације из угла америчког стручњака (ВИДЕО)

Новости онлине

18. 02. 2021. у 19:42 >> 20:40

РУСКИ СУ-57 и амерички Ф-35 су ловци пете генерације који су преузели примат на истоку и западу као средство одвраћања противника.

КОЈИ ЈЕ БОЉИ СУ-57 ПРОТИВ Ф-35:  Ловци пете генерације из угла америчког стручњака (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

Који од та два ловца је бољи, објашњава стручњак за авијацију Калем Чепмен.

Док Ф-35 почиње да замењује старије борбене авионе у НАТО чланицама, Русија је увела у оперативну употребу прву серију СУ-57, пише у ауторском тексту за РТ Чепмен, заменик уредника за војна издања у издавачкој кући „Ки паблишинг“ и сарадник више војних часописа, те војни аналитичар.

Су-57 је примарно ловац за надмоћност у ваздуху, чији је секундарни фокус извођење ударних мисија. За разлику од њега, Ф-35 је дизајниран да буде вишенаменски стелт ловац који може да изводи различите мисије на ратишту, као што су борба у ваздуху, блиска ваздушна подршка, извиђање, стратешки напади, уништавање непријатељске ПВО, пише Чепмен.

Тренутно, како наводи, постоји само једна варијанта СУ-57, док је најављено да ће бити развијено више модела на истој платформи. Са друге стране, Ф-35 долази у три верзије, стандарној, верзији за кратке писте и вертикално слетање, те варијанти за носаче авиона.

Оба авиона су подједнако употребљива јер могу да користе стандардне писте, али је амерички авион у предности јер има варијанте за полетање са носача авиона.

Највећа разлика између два ловца је у њиховом дизајну. Аеродинамички облик већег СУ-57 је прилагођен постизању високог односа узгона и отпора ваздуха док лети надзвучним брзинама, што га чини бржим од америчког супарника.

Руски авион има два турбомлазна мотора са форсажем, док амерички има само један. Ти мотори омогућавају да СУ-57 користи суперкрстарење, односно летење надзвучном брзином без употребе форсажа.

Такође, руски ловац има усмериваче потиска, што му даје изузетне маневарске способности током лета, наводи британски стручњак за авијацију.

Када је у питању стелт технологија, односно невидљивост за радаре, оба авиона имају одређене проблеме. Већ дуго траје дебата колико је СУ-57 заправо стелт, мада је тај сегмент значајно поправљен током развоја. Са друге стране, иако „Локид Мартин“ већ дуго користи стелт технологију, његов Ф-35 у неким варијантама је у опасности од структуралних оштећења и губитка невидљивости уколико лети надзвучном брзином у дужим периодима времена.

Једна од најважнијих карактеристика Ф-35 је напредна авионика и технологија фузије сензора, заједно са способношћу умрежавања и размене информација са другим војним компонентама у ваздуху, на земљи или на мору.

И руски СУ-57 дизајниран је на сличан начин, са способношћу умрежавања и размене информација на бојном пољу. Оба авиона имају могућност надоградње новом технологијом на том пољу.

Два ловца имају респектабилно наоружање и носе широк спектар бомби и ракета, иако Ф-35 има већи избор оружја.

Како би остали невидљиви за радаре, оба ловца имају затворене одељке за наоружање. Такође, имају и спољне подвеске за оружје и резервоаре за гориво, који могу да се користе по цену губљења невидљивости. СУ-57 има 12 места за оружје, док их Ф-35 има 10.

Оба авиона имају своје за и против у различитим областима, пише Калем Чепмен. Међутим, како додаје, руски авион надвладава када су у питању маневарска способност, брзина и могућност ношења више муниције. Са друге стране, амерички авион бољи је у стелт технологији и има шири избор оружја.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Miljan M

23.02.2021. 22:25

Ako uđu u duel na menje od 50km mnogo su veće šanse Suhoja . F-35 ima mnogo veće šanse ako ga pogodi sa daljine . U koliko otkrije svoj položaj a ne pogodi metu 1 na 1 mnogo veće šanse na strani Rusa