СТРАХ ОД ВЕЛИКЕ МУТАЦИЈЕ КОРОНЕ: Британски и калифорнијски сој се спојили и хибридну варијанту ковида

Новости онлине

18. 02. 2021. у 08:18

СТРАХ ОД ВЕЛИКЕ МУТАЦИЈЕ КОРОНЕ: Британски и калифорнијски сој се спојили и хибридну варијанту ковида

Фото: Депоситпхотос

ДВА соја корона вируса спојили су своје геноме у високо мутирану хибридну верзију вируса.

Случај "рекомбинације" откривен је у узорку вируса у Калифорнији, а његово откриће упозорава да бисмо можда могли да уђемо и у нову фазу пандемије. Како пише New Scientist нови хибрид вируса резултат је рекомбинације високо преносиве варијанте откривене у Великој Британији и соја откривеног у Калифорнији за који се претпоставља да је одговорна за недавни велики талас заразе у Лос Анђелесу.

Реч је о варијанти Б.1.429 корона вируса који је отпоран на постојећа антитела оних који су већ преболели корону. Уз британски, јужноафрички и бразилски, калифорнијски сој је још једна мутација која већ неко време циркулише.

- Још увек је мањи број заражених калифорнијским сојем, али чини се да је ова варијанта заразнија од изворне, што не значи да је реч о тежем облику клиничке слике. Оно што засад знамо о британском соју улива наду да већина вакцина пружа заштиту и против нових сојева тако да се надамо да ће тако бити и у случају овог калифорнијског - оценила је докторка Џасмин Пламер из Медицинског центра Кедарс-Синај у Лос Анђелесу.

Рекомбинцију британског и калифорнијског соја открила је докторка Бети Корбер из Националне лабораторије Лос Аламос у Новом Мексику. Она је још пре две недеље наговестила да је у бази америчких вирусних генома уочила прилично јасне доказе о томе.

Ако се потврди њено откриће, ово ће бити први "рекомбинант" откривен у овој пандемији. У децембру и јануару две истраживачке групе су известиле да нису пронашле емпиријске доказе о рекомбинацији вируса, иако се то већ дуго очекивало, јер је то уобичајено код корона вируса. За разлику од редовне мутације, где се промене акумулирају једна по једна, рекомбинација може да окупи више мутација у једном потезу.

Тиме настају вируси нових карактеристика у смислу могућности инфекције ћелија, репликације, могућности ширења у популацији, вирулентности и патогености. Против таквих нових облика вируса практично нико у популацији нема створен имунитет па се лако шире због чега могу да узрокују нове пандемије. Стварања нових рекомбинантних облика вируса и последичних пандемија било је већ у прошлости, а најпознатија је пандемија шпанског грипа.

Корбер је уочила само један рекомбинантни геном међу хиљадама секвенци и није засад јасно да ли се преноси са особе на особу или је то било само једнократно.

Др Сергеј Понд са Универзитета Темпле у Пенсилванији, који се бави рекомбинатима и упоређује хиљаде генома пренетих у базе података, напомиње како још увек нема доказа о широко распрострањеној рекомбинацији, али такође подсећа на чињеницу како се сви "корона вируси рекомбинују, па је питање када ће се то догодити, а не да ли ће се то догодити“.

(Слободна Далмација)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)