КАД ПРЕДСЕДНИК ТЕСТИРА: Скандал у Перуу око расподеле цепива добио ново поглавље

И. СТАНОЈЕВИЋ

17. 02. 2021. у 22:54

ЈЕДНА земља у Латинској Америци се, усред пандемије вируса корона, бори са скандалом који је букнуо управо око вакцинације.

КАД ПРЕДСЕДНИК ТЕСТИРА: Скандал у Перуу око расподеле цепива добио ново поглавље

Фото ЕПА

Бивши председник Перуа, Мартин Вискара (57), затражио је, и добио, преко реда кинеску вакцину "синофарм". Али није једини. Заједно с њим, месецима пре почетка имунизације у овој земљи, вакцину је примило укупно 487 политичара, укључујући и председникову супругу и још једног члана најуже породице.

Масовна вакцинација ВИП-персона, подигла је Перу на ноге, а додатну прашину створила је чињеница која је сада обелодањена, да се Вискара пелцовао још у октобру 2020. кинеском вакцином "синофарм" која је тада била тек у фази тестирања.

По речима лекара др Германа Малаге, са Универзитета Кајетано Ередија у Лими, председник је код њега дошао са захтевом да му убризга вакцину, не хајући што она нема сертификат за употребу, што је Малага и учинио. Сведочећи за говорницом у Конгресу, др Малага је изјавио да је до сусрета са бившим председником тим поводом дошло 1. октобра, кад је објављено да ће вакцином бити тестирано 12.000 добровољаца. Али, за разлику од осталих учесника, Вискара је знао да неће добити плацебо, него праву вакцину.

- Тражио је од мене две дозе вакцине - изјавио је др Малага. - Ниједног тренутка нисам помислио да чиним нешто противзаконито, јер је Перуу био неопходан председник, да га води у борби против пандемије вируса корона. Нисам размишљао ни о правним, нити политичким консеквенцама свог поступка.

Вискара мајстор за скандале

И НАЈВИШУ државну функцију, прошле јесени, Вискара је напустио у облаку скандала. Тада је реч била о примању мита, због чега му је парламент Перуа у новембру изгласао неповерење.

Председничка функција је Вискару очигледно помогла.

Али неким другим функционерима није. Скандал је, између осталог, "помео" перуанску министарку здравља Пилар Мацети и шефицу дипломатије Елизабет Астете, које су биле приморане да поднесу оставке, као и каријере двојице помоћника министара, који су активно учествовали и стратегији борбе против пандемије.

Перуанци су огорчени на бившег председника и своје политичаре који су се вакцинисали пре малтене пола године, иако је, званично, имунизација у земљи почела тек пре неколико дана. У земљи је око 1,2 милиона људи оболело од ковида 19, а преминуло је 43.880.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)