АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ ФРАНЦУСКЕ: Тамо где је присутна јужноафричка варијанта вируса боље не давати "Астразенеку"

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

17. 02. 2021. у 15:14

ВАКЦИНА "Астразенека" против вируса корона има све мање присталица у Француској.

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ ФРАНЦУСКЕ: Тамо где је присутна јужноафричка варијанта вируса боље не давати Астразенеку

Фото АП

Лекари се редом жале на нежељене ефекте. Додатну забринутост о ефикасности овог цепива изазвала је изјава стратега кампање вакцинисања Алена Фишера да би било боље да се она не даје здравственим радницима у француском департману Мозел на крајњем истоку земље, где је приметно појачано циркулисање јужноафричке и бразилске варијанте ковида на коју ова вакцина изгледа нема задовољавајуће дејство.

Фишер је то покушао да оправда чињеницом да се још не поседују сви потребни подаци о ефикасности, већ само непотпуне анализе које долазе из Јужне Африке, те да цепива "фајзер" и "модерну" предлаже за лекаре у Мозелу "из предострожности".

Други разлог је то што се са две поменуте америчке вакцине брже стиче имунитет, с ревакцином после само три недеље, што је од изузетне важности за заштиту оних који се налазе у првим редовима борбе против ковида. Ревакцина се код "Астразенеке" прима тек за 12 недеља.

То је, међутим, само појачало сумњичавост здравственог особља према овој вакцини на коју се око четврина запослених у болници у Бресту на Атлантској обали жалила због значајних пропратних појава као што су висока температура, главобоља и велики умор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)