НОВО РЕШЕЊЕ БИЛ ГЕЈТСА: Богате земље да пређу на вештачко говеђе месо

Novosti online

16. 02. 2021. у 21:58

ОСНИВАЧ „Мајкрософта“, милијардер Бил Гејтс, позвао је богате нације да пређу на „100 одсто вештачко говеђе месо“, како би се смањила емисија гасова стаклене баште и спречиле климатске промене.

НОВО РЕШЕЊЕ БИЛ ГЕЈТСА: Богате земље да пређу на вештачко говеђе месо

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/ Bill Gates

У својој новој књизи „Како избећи климатску катастрофу“, милијардер подвлачи да су потребни напори влада како би биле искориштене могућности да човечанство избегне катастрофу уз помоћ технолошких достигнућа.

Говорећи за магазин „Текнолоџи ривју“ универзитета МИТ, Гејтс је рекао да владе треба да буду „спутане због свог богатства“.

- Не мислим да 80 најсиромашнијих земаља треба да једе синтетичко говеђе месо. Али мислим да богате земље треба да 100 одсто пређу на синтетичку говедину- навео је Гејтс.

Краве су значајан извор метана који је достигао рекордне вредности у атмосфери. Ниво метана, гаса стаклене баште, драстично је порастао од 2000. до 2017. године, а научници верују да би због тог гаса температура услед глобалног отопљавања могла да порасте за чак четири степена до краја века.

Научници упозоравају да би то могло да буде веома опасно по човечанство и да раст температуре може да доведе до еколошких поремећаја које ће довести до потенцијалне масовне глади и миграција.

- Емисија гасова које избацују краве и други преживари је готово једнака емисији метана из индустрије на фосилна горива- навео је др Роберт Џексон.

Бил Гејтс каже да је проблем стоке „веома тежак“, указујући да чак и једињења која смањују емисију метана нису довољна.

- Могли бисмо да се навикнемо на разлику у укусу (природног и вештачког меса), а произвођаи тврде да ће (вештачко месо) бити све укусније- каже Гејтс.

Милијардер каже да је приметио једну компанију која прави синтетичко месо на ћелијском нивоу како би решила тај проблем, али додаје да не верује како ће производња синтетичке говедине икада бити економична. Међутим, наводи да поједине компаније имају такве планове који могу бити конкурентни.

- Иако те компаније чине тек један одсто светског тржишта меса, оне су на свом путу ка решавању тог проблема- додао је Гејтс.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)