ПРЕНОС СЛЕТАЊА НА МАРС: За мештане Језера у БиХ

Танјуг

16. 02. 2021. у 13:18

У МАЛОЈ општини Језеро у близини Јајца на западу Босне и Херцеговине становници ће путем видеобима 18. фебруара моћи да прате слетање ровера Америчке свемирске агенције НАСА на Марс.

ПРЕНОС СЛЕТАЊА НА МАРС: За мештане Језера у БиХ

Фото: Танјуг/АП

Ровер, чији је назив "Perservance" (Упорност), требало би у четвртак да слети на кратер на Марсу, а који је назван управо по тој општини, преноси Klix.ba

Амбасадор САД-а у БиХ Ериц Нелсон уручио је 23. септембра 2019. године начелници Општине Језеро Снежани Ружичић писмо америчке агенције НАСА, којим је потврђено да је кратер на Марсу добио назив по тој општини у БиХ.

Назив кратера је одабран међу 80 предлога, а као разлог је наведено то што на бројним словенским језицима реч "језеро" описује природно удубљење или депресију испуњену водом.

Назив кратера обелодањен је 2. јула 2019. на свечаности поводом 4. јула, Дана независности Сједињених Америчких Држава, у Сарајеву.

Из Општине Језеро су саопштили да је слетање предвиђено за 20.15 сати и да ће пренос бити организован у скромним условима, у спортској сали Основне школе "Вук Караџић" у Језеру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)