НОВЕ ОПАСНЕ МУТАЦИЈЕ КОРОНЕ: У САД пронађено још 7 варијанти вируса

Новости онлине

16. 02. 2021. у 11:38

ДОК је пажња Американаца усмерена на варијанте које су стигле из Велике Британије и Јужноафричке Републике, научници су пронашли “домаће” мутације вируса корона.

НОВЕ ОПАСНЕ МУТАЦИЈЕ КОРОНЕ: У САД пронађено још 7 варијанти вируса

Илустрација

Оно што брине је што се оне развијају у истом смеру ипостају претња због сопствене способноси за заражавање.

Тим истраживача је у недавно објављеној студији, известио о нових седам сојева корона вируса које се шире земљом. И свих седам је мутирало у истом генетском запису.

„Очигледно се нешто догађа са овом мутацијом“, рекао је Џереми Камил, виролог са Државног универзитета Лоуизијана, Центра за здравствене науке у Шревепорту који је и коаутор нове студије.

За сада није јасно да ли су ове варијанте заразније. Ипак пошто се мутација јавља у гену који утиче на то како вирус улази у људске ћелије, научници су врло сумњичави.

Камил је налетео на неке од нових варијанти док је секвенцирао узорке са тестова на коронавирус у Луизијани. Крајем јануара приметио је непознату мутацију у великом броју узорака.

Мутација је променила протеине који окружују површину коронавируса. Познати као протеини шиљка, они су преклопљени ланци од више од 1.200 аминокиселина. Сви вируси које је Камил тестирао имали су мутацију која је променила 677. аминокиселину.

Истражујући ове мутиране вирусе, Камил је схватио да сви припадају истој лози. Најранији вирус из лозе датиран је до 1. децембра. У каснијим недељама је постајао све чешћи.

По објављивању својих налаза у онлајн бази података њему су се јавили истраживачи из других делова САД који су дошли до истог закључка.

(Њујорк тајмс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)