РЕПУБЛИКАНЦИ УЗВРАЋАЈУ УДАРАЦ: Зашто је Национална гарда касно стигла - траже одговор од Ненси Пелоси

Танјуг

16. 02. 2021. у 10:05

РЕПУБЛИКАНЦИ у америчком Представничком дому затражили су одговор зашто Национална гарда није била распоређена у Вашингтону 6. јануара како би спречила нереде и упад у конгресну зграду и зашто јој је било потребно пуно времена да стигне.

РЕПУБЛИКАНЦИ УЗВРАЋАЈУ УДАРАЦ: Зашто је Национална гарда касно стигла - траже одговор од Ненси Пелоси

Фото: ЕПА

Они оптужују председавајућу Ненси Пелоси да им ускраћује приступ доказима.

Четворо републиканаца, чланова конгресних комитета, написало је писмо Пелоси у ком наводе како је тадашњи шеф полиције Капитола Стив Сунд још 4. јануара тражио распоређивање Националне гарде, али је то одбио шеф обезбеђења Представичког дома Пол Ирвинг јер би то „лоше изгледало“, преноси РТ.

Ирвингу је 6. јануара требало сат времена да одобри Сундов захтев за распоређивање Националне гарде, када су присталице тадашњег председника Доналда Трампа упале у Конгрес. Републиканци се питају да ли је то одлагање уследило због тога што је морао да се консултује са Пелоси.

Фото: ЕПА

Ненси Пелоси

​У писму се наводи и да су калифорнијске демократе покушале да смене и Ирвинга и Сунда и запосле пензионисаног армијског генерала који би се старао о безбедности, а да нису информисале републиканску мањину у Представничком дому.

Такође, републиканци наводе како су, када су затражили више информација о томе шта се догодило, чланови тима Ненси Пелоси „спроводили опструкцију“. Тврде и да је део материјала који су у вези са тим тражили прослеђен само демократама у правосудном комитету.

У писму се од Пелоси захтева да прекине „политичку шараду тражења непријатеља унутар Капитола“ и „успостављања правила која сама не поштује“.

Фото: ЕПА

Писмо су потписали републиканци чланови комитета Представничког дома, Џим Џордан (Охајо, правосудни комитет), Дејвид Нунес (Калифорнија, обавештајни комитет), Џејмс Комер (Кентаки, Комитет за надзор и реформу) и Родни Дејвис (Административни комитет).

Демократе су упад у конгресну зграду на Капитолу представиле као „побуну против демократије“ и окривиле Трампа и републиканце.

Представнички дом је због тога усвојио опозив Доналда Трампа, који није прошао у Сенату.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)