ОТКРИВЕН ЈОШ ЈЕДАН СОЈ КОРОНА ВИРУСА: Нова мутација протеина шиљка забринула научнике, за сада присутан у 10 земаља

Новости онлине

16. 02. 2021. у 08:48

ЈОШ ЈЕДАН сој корона вируса са потенцијално забрињавајућим сетом мутација откривен је у Великој Британији, рекли су стручњаци.

ОТКРИВЕН ЈОШ ЈЕДАН СОЈ КОРОНА ВИРУСА: Нова мутација протеина шиљка забринула научнике, за сада присутан у 10 земаља

Фото: Депоситпхотос

Ова варијанта, позната као Б1525, предмет је извештаја истраживача са Универзитета у Единбургу, који кажу да је откривена секвенцирањем генома у 10 земаља, укључујући Данску, САД и Аустралију, док је до сада у Великој Британији пронађено 32 случаја. Најранији случајеви су откривени у децембар, а појавили су се у Великој Британији и Нигерији.

Тим каже да варијанта има сличности у свом геному са Кентовом варијантом, Б117, и садржи бројне мутације које су забринуле истраживаче, укључујући и мутацију Е484К протеина шиљка - протеина који се налази на спољној страни вируса који игра важну улогу у помагању вирусу да уђе у ћелије.

Ова мутација Е484К присутна је у сојевима који су се појавили у Јужној Африци и Бразилу и за које се сматра да чине вирус способнијим да избегне неутрализујућа антитела која ствара тело.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)

marko

16.02.2021. 09:28

Juznoafricka Republika vraca kompletnu posiljku (1 milion) doza Astra-Zemeka vakcin ajer su se pokazale kao potpuno neefikasne protiv novih mutacija virusa. Isto bi trebala da uradi i Srbija i ulozi novac u nesto pametnije.