ПЛАНИРАЊЕ ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА: Немачка оптужила пет држављана Таџикистана због чланства у "Исламској држави"

Танјуг

15. 02. 2021. у 13:59

САВЕЗНО тужилаштво у Немачкој саопштило је да је подигло оптужницу против пет таџикистанских држављана због чланства у терористичкој организацији „Исламска држава“ (ИД) и припреме терористичког насиља кроз прикупљање средстава и регрутовање људи за нападе.

ПЛАНИРАЊЕ ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА: Немачка оптужила пет држављана Таџикистана због чланства у Исламској држави

Фото: Википедија

Један од оптужених, идентификован као Азиз Б, осумњичен је да је имао близак контакт са двојицом високих лидера ИД у Авганистану и да је управљао терористичком мрежом на руском и таџикистанском језику за ширење пропаганде организације, наводи се у саопштењу тужилаштва, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да се петорица осумњичених, који су ухапшени прошле године, сумњиче да припадају ћелији ИД у западној покрајини Северна Рајна-Вестфалија, чији су припадници имали упутства и материјал за изградњу бомби и планирање напада у Немачкој.

У саопштењу се наводи и да су они тренирали „Пејнтбол“ како би побољшали своје војне вештине и тактике, а верује се да су неки од припадника ове групе имали контакт са исламистичким терористом, који је прошле године у Бечу убио четири особе.

Тужилаштво наводи да је ова мрежа прикупљала средства за операције „Исламске државе“ и регрутовала потенцијалне милитанте, а да је имала важну улогу у радикализацији човека који је улетео возилом у масу у шведском главном граду Стокхолму 2017. године, и убио четири особе, а повредио још 15.

Прошле недеље данска полиција је саопштила да је ухапсила 13 особа, док је немачка полиција ухапсила још једну, због сумње да су покушали да направе експлозив и изведу терористичке нападе у овим земљама, наводи агенција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)